matematykaszkolna.pl
zadanie z matury zadania.info Michał: rysunekWitam, Robiłem próbną maturę z zadania.info i mam pytanie odnośnie jednego rozwiązania. Czy moje rozumowanie jest poprawne? Oto treść zadania: Wykaż, że jeżeli α≤β≤γ są kątami wewnętrznymi trójkąta rozwartokątnego, to: sin2α<sin2γ−sin2β (tak, wiem, aż się nasuwa, wykorzystać twierdzenie sinusów, ale nie wpadłem na to) sin2α<(sinγ−sinβ)(sinγ+sinβ)
 γ−β γ+β γ+β γ−β 
sin2(γ+β)<(2sin

cos

)(2sin

cos

) |
 2 2 2 2 
sinα=sin(180−(α+β))=sin(γ+β) sin2(γ+β)<sin(γ−β)sin(γ+β) |skracam sin(γ+β) po obu stronach, bo różne od 0 sinγcosβ+cosγsinβ<sinγcosβ−cosγsinβ 2cosγsinβ<0 Powyższy wywód jest prawdą, gdyż cosinus kąta rozwartego γ jest ujemny, a sinus kąta ostrego β jest dodatni, więc ich iloczyn jest mniejszy od 0. Co myślicie o tym moim rozwiązaniu? Jest okej, czy nie? Wiem, że to typowe zadanie z matur, ale w ogóle nie wpadłem na to twierdzenie sinusów, za mało zadanek jeszcze zrobiłem. Dzięki, za analizę tych wywodów emotka
1 mar 17:10
Michał: up!
1 mar 19:26
1 mar 19:40
Mila: Raczej nie dziel nierówności przez sin(γ+β) , bo trzeba wcześnie ustalić znak wyrażenia. Staraj się przenieść na jedną stronę i wyłączyc przed nawias sin(γ+β), a następnie dalej rozwiązywac.
1 mar 20:23
Mila: rysunek Michał staraj się przeprowadzać dowody zaczynając od założenia, nie od tezy. Zał. α≤β≤γ są kątami wewnętrznymi trójkąta rozwartokątnego, T. to: sin2α<sin2γ−sin2β D. ΔABC− Δrozwartokątny ( z zał.)⇔ (*) c2>a2+b2 Z tw sinusów:
a 

=2R⇔a=2R*sinα
sinα 
b 

=2R⇔b=2R*sinβ
sinβ 
c 

=2R⇔c=2R*sinγ
sinγ 
Podstawiamy do nierówności (*) (2Rsinγ)2> (2Rsinα)2+(2R sinβ)2⇔ 4R2sin2γ> 4R2sin2α+4R2sin2β /:(4R2) sin2γ> sin2α+sin2β ⇔ sin2γ−sin2β>sin2α co zapiszemy : sin2α< sin2γ− sin2β cnw. ================
1 mar 20:35
Michał: Muszę popracować nad tymi zadaniami na dowodzenie, szczególnie z geometrii. Dziekuję Mila za poświęcony czas i wskazówki emotka
1 mar 20:38