s
ele: Połączenie równolegle − podstawy elektroniki
Mam trzy rezystory połączone równolegle i źródło napięcia. Mam podane rezystancję oporników.
Mam takie polecenie:
Dowieść, że z punktu widzenia zacisków źródła rezystory połączone równolegle reprezentują
rezystancję zastępczą.
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| = |
| + |
| + |
| + ... |
| Rz | | R1 | | R2 | | R3 | |
to po prostu podstawić do wzoru ?
1 mar 14:15
ele: ?
1 mar 15:01
ele: ?
1 mar 21:41
Qulka: z prawa ohma wyjść
1 mar 21:46
Qulka: i pierwszego prawa kirchoffa
1 mar 21:47
ele: ale jak to z kirchoffa i ohma ? jak będę wiedział gdzie płyną jakie prądy to co dalej ? Chodzi
o to by pokazać, że na trzech gałęziach płyną trzy różne prądy ?
1 mar 21:50
Qulka:
I
c=I
1+I
2+I
3+...
| U | | U | | U | | U | |
| = |
| + |
| + |
| +..... //U |
| Rc | | R1 | | R2 | | R3 | |
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| = |
| + |
| + |
| +..... |
| Rc | | R1 | | R2 | | R3 | |
1 mar 21:53
ele: czy po prostu obliczyć prąd na rezystorach ? A potem policzyć napięcie i pokazać, że napięcia
źródłowe są równe na elementach odbiorczych ?
1 mar 21:53
ele: To według Twojego zapisu:
1.Policzyć I1,I2,I3,IC
Tylko jak IC policzę jak nie wiem czy te rezystory są równoległe (bo w zadaniu trzeba
udowodnić.)
czy policzyć rezystancję równolegle i potem będzie można obliczyć IC.
1 mar 21:55
Qulka: masz dowieść wzór gdy są połączone równolegle
1 mar 21:59
ele: dobrze wzór przekształcam ?:
i nie wiem jak dalej przekształcać
1 mar 21:59
ele: to nie mogę podstawić pod wzór na rezystancję równoległą ?
1 mar 22:00
Qulka: nie możesz podstawić wzoru, bo właśnie ten wzór masz udowodnić, że jest słuszny i może być
wzorem
1 mar 23:46
Qulka: dalej przewrócić oba jednocześnie do góry nogami
1 mar 23:47
sss: to jak to zrobić ?
| U | | U | | U | | U | |
| = |
| + |
| + |
| |
| RC | | R1 | | R2 | | R3 | |
i co dalej z tym wzorem ?
2 mar 00:01
Qulka: napięcia przy połączeniu równoległym są takie same dla wszystkich wiec obustronnie dzielę przez
U
2 mar 00:03
sss: i to koniec tego udowadniania ? tylko tyle wystarczyło ?
2 mar 00:06
Qulka: tak zaczynasz z I prawa Kirchoffa i kończysz na wzorze
2 mar 00:07
sss: ale to te dwie linijki to rozwiązanie ? czy coś jeszcze trzeba ? nie bardzo rozumiem
2 mar 00:08
Qulka: te 3 linijki z 21:53
2 mar 00:16
2 mar 00:19