Wielomiany
blk: Wykaż że dla każdej wartości parametru m ( m∊R) równanie x3+x+m2x=m2+x2+1
28 lut 18:21
ICSP: ?
28 lut 18:22
blk: ?
28 lut 18:22
blk: *ma tylko jedno rozwiązanie
przepraszam, nie zauważyłam, ze nie dopisałam końcówki
28 lut 18:23
ICSP: Nie sądzisz, ze czegoś brakuje ?
28 lut 18:23
blk: No wiem, to już zrobiłam i doszłam do tego:
(x−1)(x2+x+m2−1)=0
Ale wydaje mi się, że coś robię źle...
28 lut 18:24
ICSP: x(x
2 + 1 + m
2) = (x
2 + 1 + m
2)
(x − 1)(x
2 + 1 + m
2 = 0
x = 1 lub x
2 +1 + m
2 = 0
ale drugie równanie jest sprzeczne ponieważ:
x
2 + m
2 + 1 ≥ 0 + 1 = 1 > 0 − więc równość zajść nie może.
Oczywiście możesz je też potraktować deltą

[a = 1 , b = 0 , c = m
2 + 1]
28 lut 18:25
blk: Nie za bardzo rozumiem to rozwiązanie. Tzn. Dlaczego tak wygląda druga linijka?
28 lut 18:27
blk: Już rozumiem, nie zauważyłam zmiany znaków/ Dzięki za pomoc
28 lut 18:29
blk: Mogłabym prosić o pomoc w jeszcze jednym zadaniu bardzo podobnym do tego?
28 lut 18:30
ICSP:
28 lut 18:34
28 lut 18:36