Paramter, wielomiany
blk: Dla jakich wartości parametru m równanie (m+2)x3−2x2+(m+3)x=0 ma trzy różne rozwiązania?
28 lut 18:32
ICSP: x [(m + 2)x2 − 2x + (m + 3) ] = 0
x = 0 v (m + 2)x2 − 2x + (m + 3)
x = 0 jest jednym rozwiązaniem, zatem równanie: (m + 2)x2 − 2x + (m + 3) = 0
musi mieć dwa rozwiązania ( Warunek? ) z obydwa są różne od 0 (Warunek?)
Znajdź odpowiednie warunki.
28 lut 18:38
ICSP: Oczywiście w celach pomocniczych oznaczmy : w(x) = (m + 2)x2 − 2x + (m + 3)
28 lut 18:38
blk: Obliczyłam na razie deltę dla tego drugiego równania i wychodzi −4m2−20m−20 i to ma być
większe
od 0. Mogę podzielić to przez −4?
28 lut 18:40
Benny: wyłącz x przed nawias, otrzymasz w ten sposób jedno rozwiązanie, w nawiasie równanie
kwadratowe, Δ>0 i a>0
28 lut 18:40
Benny: tam błąd a≠0
28 lut 18:43
blk: A warunki dla tego drugiego to delta większa od zera, m≠−2 i m≠−3, tak?
28 lut 18:43
ICSP: Dla dwóch rozwiązań : m + 2 ≠ 0 ⋀ Δ > 0
Dla rozwiązań rożnych od 0 : m + 3 ≠ 0
ostatecznie :
m + 2 ≠ 0 ∧ m + 3 ≠ 0 ∧ Δ > 0
28 lut 18:45