Planimetria
kaa: Przekatne równoległoboku maja dlugosci 15 i 30 a cosinus kata zawartego miedzy nimi jest rwóny
1/4. Oblicz obwód tego równoległoboku.
Obliczyłam sobie z tw cosinusów jeden bok, wyszło mi 15, ale co dalej ? jak obliczyc drugi bok
? proszę o pomoc
28 lut 16:15
Eta:
W każdym równoległoboku:
f2+e2= 2a2+2b2 ⇒ a=..........
28 lut 16:44
kaa: e i f to przekątne ?
1 mar 11:20
PW: Tak, tu
281576 podpowiadam, jak można do tego wzoru dojść.
1 mar 11:54
Aya: a gunwo prawda! ludzie tylko przepisuja wymyslone przez kogos w innym zadaniu wzory i mysla ze
sa madrzy ! nie moze byc takiego wzoru poniewaz α nie jest pomiedzy wierzcholkiem podstawy a
bokiem ale miedzy przekatnymi . Wiec bedzie tak :
b2=(e/2)2+(f/2)2−2 x (e/2) x (f/2) x cosα
a2= (e/2)2+(f/2)2+2 x (e/2) x (f/2) x cosα ( bo cos(180−α)=−cosα)
a wynik ma wyjsc obw=30+15√6
Pozdro !
7 kwi 14:19
5-latek: Akuratnie pisałem prace na zaliczenie z filozofi na temat prawdy i wymieniles tylko jedna z 3
prawd
bo jest prawda ,tylko prawda i twoja prawda .
Co do wzoru polecam CI ksiazke Wladyslaw Wojtowicz Tablice matematyczno fizyczne
czterocyfrowe (z 1966r ja mam strona 63 . Dobrze byłoby gdybys się z tym zapoznal
Sa niedrogie nawet bardzo tanie na allegro
8 kwi 00:09