Równoległobok
Maturka: Przekątne równoległoboku mają długości 15cm i 30cm, a cosinus kąta między nimi zawartego jest
| | 1 | |
równy |
| . Oblicz obwód tego równoległoboku. Obliczyłam jeden z boków z tw. cosinusów |
| | 4 | |
wyszedł mi 15cm ale nie wiem jak wyliczyć drugi. Proszę o pomoc
25 lut 11:23
PW: Drugi kąt między przekątnymi to π−α.
cos(π−α) = − cosα
25 lut 11:40
25 lut 14:58
PW: Mamy dwa kąty:
| | 1 | |
α, dla którego cosα = |
| (z treści zadania) |
| | 4 | |
| | 1 | |
oraz (π−α), dla którego cos(π−α) = − cosα = − |
| . |
| | 4 | |
25 lut 19:09
Eta:
e2+f2=2a2+2b2 ⇒ a2= ........
25 lut 21:49