Oblicz pochodne funkcji
Justa.12: Oblicz pochodne funkcji:
a) f(x)= (x+1)lnx
b) f(x)= (3√x5 + 24√x − 3)/(−7x2)
28 lut 10:00
J:
a) zastosuj wzór na pochodną iloczynu funkcji
b) wzór na pochodną ilorazu
28 lut 11:28
Justa.12: wiem, ale nie wychodzi dobry wynik
28 lut 12:26
5-latek: 4√x= x1/4
3√x5= (x5)1/3= x5/3
28 lut 12:28
J:
| | 1 | | x+1 | |
a) f'(x) = 1*lnx + (x+1)* |
| = lnx + |
| |
| | x | | x | |
28 lut 12:29
J:
b) zamień tak, jak Ci podpowiada 5−latek
28 lut 12:30
28 lut 12:31
28 lut 12:35
Justa.12: w pkt. b chce zobaczyć wynik z potęgami i wynik z pierwiastkami
28 lut 12:39
J:
a ja chcę nowy samochód
28 lut 12:40
Justa.12: poproszę wynik aby zobaczyć jaki jest poprawny
28 lut 12:44
J:
podaj swój
28 lut 12:45
Justa.12: −1/7(−1/33√x4 + 1/44√x11 + 6/x3)
po pierwiastkiem jest potęga 11
możesz zapisać ten wynik w innej postaci?
28 lut 12:51
Justa.12: może po obliczeniu pochodnych pozostawię wynik bez zmian
28 lut 13:12
J:
b) na pewno źle, musisz mieć ułamek , gdzie w mianowniku będzie: 49x2
28 lut 13:14
Justa.12: we wcześniejszych obliczeniach mam 49x4 chcę uprościć ten ułamek
28 lut 13:21
J:
ja się pomyliłem , tak w mianowniku ma być: 49x4
28 lut 13:26
Justa.12: mogę pozostawić wynik z tym ułamkiem, bardzo nie potrzebuję mieć uproszczonego wyniku
28 lut 13:30
J:
nie liczyłem tej pochodnej , ale zawsze możesz ją zostawić w postaci ułamka
28 lut 13:32
Justa.12: ok
28 lut 13:33