Oblicz pochodną funkcji złożonej.
Justa.12: Oblicz pochodną funkcji złożonej.
najpierw wskazać dwie funkcje, z których się składa, potem obliczyć pochodne tych funkcji, a na
koniec pochodną funkcji złożonej
a) f(x)= √x−4/3x
b) f(x)= 3x6sin(x3+x+1)
c) f(x)= ex2+3 * sin(−x+8)
d) f(x)= e√1−x
e) f(x)= (sincos(x+1))/(3x−1)
f) f(x)= 3cos4x+sin(x−2)
28 lut 10:14
J:
z którym zadaniem masz problem ?
28 lut 11:29
Justa.12: podałam przykłady, których nie rozwiązałam
28 lut 12:25
Justa.12: nie wychodzą dobre wyniki i w różnych postaciach
28 lut 12:25
Justa.12: chcę zobaczyć jak krok po kroku to obliczyć
28 lut 12:26
J:
a) prosty .. zrobisz sam/a
b) f'(x) = 18x5*sin(x3+x+1) + 3x6*cos(x3+x+1)(3x2 + 1) ...rozumiesz ?
28 lut 12:39
J:
c) f'(x) = 2xex2+3sin(−x+8) + ex2+3cos(−x+8)*(−1)
28 lut 12:43
J:
| | 1 | |
d) f'(x) =e√1−x* |
| *(−1) |
| | 2√1−x | |
28 lut 12:45
J:
f) f'(x) = 3S*lnS*[−4sinx + cos(x−2)] , gdzie S = cos4x + sin(x−2)
28 lut 12:48
J:
mała korekta: [−4sin4x + cos(x−2)]
28 lut 12:51
Justa.12: ok, dziękuję bardzo a pkt. e?
28 lut 12:52
J:
e) spróbuj sam/a , podpowiedź: [sin(cos(x+1))]' = cos[cos(x+1)]*[−sin(x+1)]
28 lut 12:56
Justa.12: ok

miłego dnia
28 lut 12:57