Rozwiąż układ równań metodą Cramera
jerzyna: Ktoś wytłumaczy jak to rozwiązać metodą Cramera?
Nie ogarniam co zrobić z tymi "i"
2x − iy = 1−i
x + 2iy = 1
27 lut 17:38
rashaverack: i jest to jednostka urojona. i2 = −1
jak znajde potem chwile to wrzuce rozwiazanie
zasada dzialania matody cramera na liczbach urojonych jest taka sama jak na rzeczywistych
27 lut 18:20
jerzyna: Wrzuc rozwiazanie jak mozesz
27 lut 19:05
27 lut 19:30
jerzyna: no, ale to co zrobić z tą jednostką urojoną?
27 lut 20:30
Qulka: liczyć jakby to było Pi tylko pamiętać że i2 =−1
27 lut 20:34
jerzyna: Jak by ktoś mógł przekształcić to równanie do właściwej formy. Z resztą sobie poradzę.
27 lut 20:38
Qulka:
W= 4i+i =5i
W
x= 2i+2+i = 3i+2
W
y=2−1+i = 1+i
| | Wx | | 3i+2 | | −3+2i | |
x= |
| = |
| = |
| |
| | W | | 5i | | −5 | |
| | Wy | | i+1 | | −1+i | |
y= |
| = |
| = |
| |
| | W | | 5i | | −5 | |
27 lut 20:42
Qulka: masz już właściwą formę trzeba było tylko liczyć
27 lut 20:43
jerzyna: No dobra to są już wyznaczniki policzone, ale żeby to zrobić najpierw trzeba równanie
przekształcić tak?
28 lut 00:07
Qulka: nie.. jest dokładnie tak jak powinno być kolumna x kolumna y i wyrazy wolne po drugiej stronie
28 lut 01:00
Qulka:
| 2 −i |
| 1 2i | = 2•2i −1•(−i) = 4i +i = 5i
| 1−i −i |
| 1 2i | = (1−i)•2i −1•(−i) = 2i −2i2 +i = 2i+2 +i=3i+2
| 2 1−i |
| 1 1 | = 2•1 −1•(1−i) = 2 −1+i =1+ i
28 lut 01:04
jerzyna: Ok, dzięki
28 lut 14:24