pj
gabi: W prostokącie ABCD dane są; wierzchołek C(2,4) i wektor AB= [4,4]. Wyznacz równanie ogólne
prostej zawierającej przekątną AC tego prostokąta, jeśli wiadomo że wierzchołek A należy do
prostej k; x−y−4=0
27 lut 15:29
gabi: proszę o pomoc
27 lut 15:35
gabi:
27 lut 15:43
gabi: ΔΔΔ
27 lut 15:55
gabi: może chociaż ktoś coś doradzi?
27 lut 16:52
gabi:

nie czaje tego wektora AB nie wiem czy można zaznaczyć ten wektor tak jak na rysunku to znaczy
tak że B wynosi (4,4)
27 lut 17:05
gabi: a pod co trzeba podstawić i co żeby wyszła ta prosta x−y−4=0 ;;
27 lut 17:17
gabi:
27 lut 18:16
gabi: Umiem tylko nie rozumiem co wy robicie z tym C ze wzoru AX+BY+C że zawsze się go jakoś
pozbywacie
27 lut 18:20
27 lut 21:09
Mila:

C(2,4) i wektor AB= [4,4]
1) Prosta k: x−y−4=0 przekształcam do postaci kierunkowej ( y=ax+b)
y=x−4
A∊k
2) Piszę równanie prostej prostopadłej do k i przechodzącej przez C.
m: y=ax+b
a=−1 ( proste prostopadłe w postaci kierunkowej : a
1*a
2=−1)
y=−x+b, podstawiam wsp. punktu C
4=−2+b, b=6
m: y=−x+6
3) punkt przecięcia prostych k i m
y=x−4
y=−x+6⇔x−4=−x+6
2x=10
x=5
y=5−4=1
B=(5,1)
AB
→[4,4]
4) BA
→=[−4,−4]
B=(5,1)→T
−4,−4]⇒A=(5−4,1−4)=(1,−3)
5) Napisz równanie prostej AC, gdzie A=(1,−3), C=(2,4)
....
27 lut 21:22