pomocy
gabi: RATUNKU!
Wyznacz równanie ogólne i kierunkowe(o ile istnieje

) prostej k prostopadłej do wektora u i
przechodzącej przez punkt P jeśli
u=[−1,2]
P(3,4)
i tak wgl mam pytania , pewnie głupie ale co mi tam...
1)czy równanie ogólne wygląda tak AX+BY+C=0 ? Bo zazwyczaj mam wrażenie że podstawia się pod
wzór bez C

2) jak z wektora wyznaczy prostą?

na razie chyba tyle, proszę o pomoc bo stanęłam przy tym zadaniu
26 lut 18:51
gabi:
26 lut 18:53
gabi: Będę czekać misiaczki bo bez pomocy nic nei zrobie :c
26 lut 18:54
gabi: 
spamik
26 lut 18:57
Odpowiedzi na debilne pytania: nawet kupki sama nie zrobisz?
26 lut 19:09
Dziadek Mróz:

A = (0, 0)
B = (−1, 2)
(−1 − 0)(y
u − 0) = (2 − 0)(x − 0)
−y
u = 2x
y
u = −2x
26 lut 19:17
Mila:
u=[−1,2] wektor prostopadły do szukanej prostej k
P(3,4) ∊k
1) Równanie ogólne: Ax+By+C=0
Można tak:
−1*(x−3)+2*(y−4)=0⇔
−x+3+2y−8=0
−x+2y−5=0 ⇔
x−2y+5=0
=========
2) drugi sposób, można też tak:
−x+2y+C=0
−1*(3)+2*4+C=0
−3+8+C=0⇔5+C=0, C=−5
−x+2y−5=0
x−2y+5=0
=========
26 lut 19:22
Mila:
No i co Gabi?
26 lut 21:40