matematykaszkolna.pl
Wyznacz pole powierzchni... Kraterek: Dany jest prostopadłościan, którego dłuższa krawędź podstawy ma długość a. Jego przekątna jest nachylona do podstawy pod kątem α. Przekątna ta tworzy ze ścianą boczną, zawierającą dłuższą krawędź podstawy, kąt β. Wyznacz pole powierzchni bocznej walca opisanego na tym prostopadłościanie, jeśli krawędź boczna prostopadłościanu jest wysokością walca. Czy ktoś ma jakiś pomysł? Próbowałam na różne sposoby, ale nie wyszło. emotka
27 lut 11:14
J: wydaje mi się ( może niesłusznie ), że jest mało danych . Czy nie jest napisane: przekątna ( np.d )?
27 lut 11:24
ax: rysunek banał−emotka
27 lut 11:40
J: ciekawe co dalej ? ( mając dane tylko a)
27 lut 11:48
Tadeusz: a co tu ciekawego ? Jeśli jako H oznaczę wysokość prostopadłościanu i jako d przekątną prostopadłościanu to:
H 

=sinα
d 
H2+a2 

=cosβ
d 
 H sinα 
czyli:

=

H2+a2 cosβ 
Z tego wyznaczę H Mając H wyznaczę przekątną podstawy a przekątna podstawy jest średnicą walca opisanego ... i to by było na tyle −emotka
27 lut 12:01
J: zgoda emotka
27 lut 12:05
Tadeusz: ... jak zgoda to "Borys Polewoj" −emotka
27 lut 12:07
J: emotka
27 lut 12:13
Kraterek: J, dane dokładnie jak w treści zadania. ax, czy coś tu nie tak z tym rysunkiem, czy kąt β jest kątem pomiędzy przekątną bryły a przekątną ściany bocznej? (tu niewyraźnie widać) Tak właśnie powinno być.
 d 
Wtedy cosβ =

H2+a2 
Jednak może tak czy inaczej to wyjdzie.
27 lut 12:22
J: rysunek jest dobry emotka
27 lut 12:24
Tadeusz: ... i tak to jest z Kraterkiem ... nigdy nie usłyszałem słowa thx −:(
27 lut 12:30
Kraterek: Tadeusz, proszę o konkretny przykład (link) do sytuacji, gdy ktoś mi pomógł i nie otrzymał podziękowań. Problem polega na tym, że nie mam zwyczaju rozpływać się w podziękowaniach, dopóki problem nie jest do końca rozwiązany. A niestety nie jest. W Twojej podpowiedzi jest również błąd. Nie jest rozwiązany, ponieważ wyznaczenie przekątnej podstawy wymaga policzenia b2, co jest możliwe, choć nieco skomplikowane. W każdym razie DZIĘKUJĘ bardzo za inspirację, podpowiedź się przydała, choć po korektach. No i czekam na przykłady tego "nigdy" emotka
5 mar 16:13
Tadeusz: Tobie wszyscy źle podpowiadają (rozwiązują) tak że ty biedna musisz po kimś poprawiać ... korygować ... ale wspaniałomyślnie dzięki za chęci https://matematykaszkolna.pl/forum/280791.html A w tym (bieżącym przykładzie błąd też jest "wydumany" przez Ciebie. To b2 nie jest do niczego potrzebne ... chyba nie czytasz co Ci inni piszą albo nie zastanawiasz się nad tym. I to byłoby na tyle
5 mar 17:40