Wyznacz współrzędne punktu
Kraterek: Mam problem z poniższym zadaniem. Wiem jak je zrobić − wyznaczyć odległość punktu od prostej,
potem pochodną i ekstrema. Jednak wychodzi mi dwa razy minimum − jedno prawidłowe, a drugie
fałszywe i nie wiem gdzie popełniam błąd, że pojawia się to drugie. Czy może ktoś coś
podpowiedzieć?
Zadanie brzmi: Wyznacz współrzędne punktu P należącego do wykresu funkcji
| | 2x−3 | |
f(x) = |
| i leżącego najbliżej prostej x−y+2 = 0 |
| | x−1 | |
20 lut 21:38
Tadeusz:

trudno coś podpowiedzieć skoro nie piszesz tu tego co wyliczyłeś
ale:
| | 2xs−3 | |
Punkt styczności S=(xs, |
| ) |
| | xs−1 | |
20 lut 22:32
Tadeusz:
Szukasz d
min
| | xs2−xs+1 | |
dmin gdy |
| przyjmuje wartość najmniejszą |
| | |xs−1| | |
i teraz w przedziałach dla x<1 x>1
20 lut 22:42
Kraterek: | | √2 | |
Tadeusz, no właśnie, gdy x < 1 otrzymujemy pochodną U{− |
| +√2x}(1−x)2} |
| | 2 | |
22 lut 18:06
Kraterek: oj, przepraszam tamto za szybko się wysłało i w dodatku źle:
| | | |
dla x < 1 otrzymujemy pochodną |
| czyli minimum jest w punkcie |
| | (1−x)2 | |
x = 2, który nie należy do tego przedziału
| | | |
dla x > 1 otrzymujemy pochodną |
| czyli minimum jest w punkcie x |
| | (1−x)2 | |
= 2, ale to nie jest przecież ta odpowiedź, x powinno się równać 0
nie mogę znaleźć błędu
22 lut 18:12
Kraterek: | | √2 | |
Tadeusz, zaraz, a gdzie u Ciebie zniknął |
| ? Może na tym polega mój błąd, ale nie wiem |
| | 2 | |
dlaczego on miałby tam zniknąć?
22 lut 18:15
Kraterek: Nie, wychodzi tak samo
22 lut 18:20
===:
Skoro mam ułamek i szukam x
s dla którego wartości ułamka jest najmniejszej a w mianowniku
ułamka mam stałą (
√2) ... to wartość jest najmniejsza gdy licznik jest najmniejszy
/ten
√2 nie ma wpływu tylko mąci ... ale opisać to trzeba/ −
22 lut 18:25
===:
zauważ, że dla xs2−xs+1 znak modułu opuściłem (pewnie wiesz dlaczego)
ale w mianowniku dla |xs−1| pozostać musi
22 lut 18:30
Kraterek: Tak, to wszystko się zgadza, ale tak czy inaczej wynik wychodzi błędny i ciągle nie wiem
dlaczego
22 lut 19:10
prosta: po prostu pochodna policzona z usterką
22 lut 19:14
prosta: dla x<1: minimum jest w punkcie x=0 (dla twojej dobrze policzonej pochodnej)
22 lut 19:24
prosta: dla x>1: minimum jest w punkcie x=2 (dla twojej dobrze policzonej pochodnej
22 lut 19:29
===:
... co Ci się nie zgadza ....wszystko gra
Przecież nawet to Twoje równanie na zerowanie pochodnej ma dwa rozwiązania
x
1=0
x
2=2 nie mieści się w przedziale
22 lut 19:31
prosta: trzeba piliczyć oba minima i wybrać mniejszą wartość ....funkcja określona wartością
bezwzględną nie jest różniczkowalna w całej dziedzinie...stąd taka "kombinowana" metoda
22 lut 19:31
===:
rozwiązywanie równań kwadratowych się kłania
22 lut 19:32
Kraterek: Nic się nie kłania, ale dzięki
22 lut 19:56