Odcinek o końcach, jednokładność
ppawzik: Odcinek o końcach (3,−6) i D(7,2) jest obrazem odcinka o końcach A(−1,−4) i B(1,0) w pewnej
jednokładności o skali k. Wyznacz tę skalę oraz środek jednokładności P, jeśli k jest liczbą:
a) dodatnią b) ujemną
Bardzo proszę o pomoc
26 lut 20:48
Mila:
A spojrzysz na rozwiązanie, bo sporo pisania i nie chcę na darmo marnowac czasu.
26 lut 21:39
ppawzik: Niestety nie mam odpowiedzi

jestem pewien iż jest to ze zbioru zadań NE jednak dostaje tylko
kserówki zbiorów od nauczyciela
26 lut 22:41
Mila:
Chodziło mi o moje rozwiązanie, nie odpowiedź.
Już piszę.
26 lut 22:42
Qulka:

pomarańczowe k(+)
różowe k(−)
P1 to przecięcie się AC i AB (w pierwszym przypadku)
P2 to przecięcie się AD i BC (w drugim przypadku)
26 lut 22:46
Qulka: już widzę czemu brzydkie

D mam za nisko
26 lut 22:47
Qulka:

P1( −6−2) k=2
P2 (5/3 ; −2) k=−3
26 lut 22:51
Qulka: k=−2 w drugim
26 lut 22:51
ppawzik: Przepraszam, źle zrozumiałem jednak jestem w kropce zakończyłem zadanie na tym iż obliczyłem
wszystkie punkty: A(−1,−4) B(1,0) C(3,−6) D(7,2). Narysowałem wykres (jak powyżej za wyjątkiem
D) i napisałem równanie prostej AD y=6/8x+26/8 (dziwne jakieś te liczby mi wyszły) i
zastanawiam się co dalej...
26 lut 22:52
ppawzik: A czy mogłabyś wyjaśnić mi jak się oblicza tą jednokładność? Ponieważ nie do końca rozumiem na
czym to polega 'jak to się je'
26 lut 22:53
ppawzik: i dziękuje bardzo za rozwiązanie
26 lut 22:53
Qulka: przecięcie AD i BC daje Ci punkt P2 ale masz błąd (zły znak) bo AD to y=3/4 x − 13/4
26 lut 22:55
Qulka: Mila Ci pisze dokładne rozwiązanie bo ja to wszystko odczytuję z obrazków..poczekaj na nią

jednokładność to inaczej; świecenie latarką z jednego miejsca i oglądanie coraz większego
cienia na ścianie zależnie gdzie masz przedmiot

0 i ile razy cień jest większy to taka jest
skala jednokładności
26 lut 22:57
Mila:

P=(x
s,y
s) −wsp. środka jednokładności
a) k>0⇔
Obrazem punktu A jest punkt C, obrzaem punktu B jest punkt D
|AB|=
√22+42=
√20
|CD|=
√42+82=
√80=2
√20
k=2
Z definicji jednokladności:
C(3,−6) i D(7,2) jest obrazem odcinka o końcach A(−1,−4) i B(1,0)
PC
→=2*PA
→⇔[3−x
s,−6−y
s]=2*[−1−x
s,−4−y
s]⇔
3−x
s=−2−2x
s⇔x
s=−5
−6−y
s=−8−2y
s⇔y
s=−2
[N[P=(−5,−2) środek jednokładności, k=2
PD
→=2*PB
→ Przelicz, czy otrzymasz to samo.
II sposób
Gdy ustaliłeś, k=2
Piszesz równanie prostej BD i prostej AC, punkt przecięcia prostych to P− środek jednokładności
b) k=−2 skala ujemna
Zmienia się to, że obrazem punktu A jest punkt D,
Obrazem punktu B jest punkt C
P'C
→(−2)*PB
→⇔[3−x
s,−6−y
s]=(−2)*[1−x
s,0−y
s]
[3−x
s,−6−y
s]=[−2+2x
s,2y
s]
3−x
s=−2+2x
s⇔5=3x
s
−6−y
s=2y
s⇔3y
s=−6
y
s=−2
II sposób po ustaleniu, że k=−2
piszesz równania prostych BC i AD, punkt przecięcia prostych to P− środek jednokładności.
26 lut 23:13
Qulka: Mila jesteś niesamowita

tyle pisania

podziwiam
26 lut 23:16
Qulka: a ja zrobiłam błąd licząc kratki
26 lut 23:17
Patryk: Przepraszam, że offtop, ale Mila mogłabyś?
281859
26 lut 23:18
Mila:
Mam nadzieję, że Pawik skorzysta.
26 lut 23:25
Qulka: pisałam mu żeby poczekał na Ciebie .. zobaczymy czy zajrzy
26 lut 23:30
Patryk: Jeśli nie to i tak u mnie wisi w zakładkach, bo fajnie wytłumaczone, więc wasza robota się nie
zmarnuje
27 lut 18:01
gorki: W internecie (prawie) nic nie ginie. Jeśli osoba pytająca nie skorzysta, to zrobią to "przyszłe
pokolenia"
26 kwi 02:50