Stereometria - ostrosłup
Patryk: Podstawą ostrosłupa jest trójkąt o kątach 30 i 45 stopni przyległych do boku o długości 8.
Spodek wysokości jest środkiem okręgu wpisanego w podstawę, a krawędź boczna jest nachylona do
płaszczyzny podstawy pod kątem 60 stopni. Oblicz dokładną objętość ostrosłupa.
Z tw. Sinusów obliczyłem 2 bok podstawy, po czym obliczyłem pole podstawy, ale to by było na
tyle.
Jak będzie wyglądał rzut krawędzi bocznej na podstawę? Będzie się zawierał w wysokości podstawy
− trójkąta? Jak obliczyć wysokość ostrosłupa?
26 lut 19:56
dero2005:
oblicz promień r okręgu wpisanego w trójkąt podstawy
26 lut 20:52
Mila:
Dero, to nie będzie dobrze.
Patryk dobrze zapisałeś treść?
Może ściana boczna jest nachylona do podstawy pod kątem 60 o.
26 lut 20:57
dero2005:
Rzeczywiście, ja odczytałem ( pewnie w wyobraźni), że ściana boczna jest pochylona pod kątem
60
o
26 lut 21:12
dero2005:
Przecież jeżeli spodek wysokości jest w środku okręgu wpisanego to musi chodzic o ściane boczną
26 lut 21:16
Mila:
Też tak myślę.Poczekamy co napisze Patryk.
26 lut 21:19
Patryk: Już jestem, film oglądałem.
Tak, treść jest poprawnie przepisana, lecz... nie wiem czemu w odpowiedzi jest krok (po
obliczeniu krawędzi podstawy) następujący:
Wyznaczenie długości promienia okręgu opisanego na podstawie i wyznaczenie wysokości
ostrosłupa.
Dlatego się pytam, bo coś mi tu nie gra
26 lut 22:40
Patryk: Czyli rozumiem, że może być błąd w treści?
26 lut 22:42
Mila:
A jaka jest odpowiedź? (wynik).
Może z niej domyślę się o co chodzi.
26 lut 23:24
26 lut 23:26
Mila:
Jutro policzę
Patryku, jeśli wcześniej
Dero ( wielki specjalista ze stereometrii) nie
napisze.
Za chwilę idę spać. Dobranoc
26 lut 23:31
Patryk: Będę czekał i dziękuję

Również życzę dobrej nocy
26 lut 23:33
dero2005:
Z treści zadania wynika że:
− podstawa jest trójkątem nierównobocznym
− spodek wysokości pokrywa się ze środkiem okręgu wpisanego w podstawę (z tego wniosek, że
wysokości ścian bocznych są równe i jednakowo pochylona)
− krawędź boczna jest pochylona do podstawy pod kątem 60
o ( pytanie, która krawędź, są trzy
każda pochylona pod innym kątem)

?
27 lut 09:19
dero2005:
Jeżeli przyjąć, że spodek wysokości jest środkiem okręgu opisanego na trójkącie podstawy to
objętość wyjdzie jak w odpowiedzi ):
27 lut 11:55
Patryk: Czyli źle sfornuowana treść

powinno być, że ten kąt to kąt między ścianą boczną a podstawą.
Wielkie dzięki dero za sprawdzenie tego, pozdrawiam
27 lut 13:47
dero2005:
Powinno być, że spodek wysokości jest środkiem okręgu opisanego a nie wpisanego.
27 lut 13:54
Patryk: Okej, dzięki

A tak swoją drogą zrobiłbyś te zadanie
281863? Bo próbowałem rozwiązać i mi nie wyszło, a
z racji, że uczę się stereometrii, to zaciekawiło mnie
27 lut 14:42
Mila:
Wg propozycji Dero z godziny 13:54 wynik jak w odpowiedzi.
Licz Patryk. Jeśli nie otrzymasz dobrego wyniku po 20 napiszę.
27 lut 15:56
Patryk: Udało się

Jeszcze raz dzięki.
Mila, chciałoby ci się pobawić z tym zadaniem, co wyżej dałem link? Mógłbym napisać mój
tok rozumowania, ale niestety nie do końca jest poprawny, gdyż nie wychodzi mi wynik taki,
jaki powinien.
27 lut 19:13
prosta: myślę, że będę mogła pomóc
27 lut 19:18
Patryk: Hmm, no to poczaruję z rysunkiem
27 lut 19:25
Patryk:

A więc treść:
Dany jest ostrosłup prawidłowy czworokątny o wysokości 7, w którym kąt między sąsiednimi
ścianami bocznymi ma miarę 120 stopni.
Wynik ma wyjść 14.
∡DEB=120
H=7
|SC| = b
|OE| = h
|AB| = a
|AC| = 2
√2
A więc wziąłem sobie trójkąt OCS do obliczeń.
|OC| − połowa przekątnej podstawy, czyli
Ze wzoru na pole trójkąta mamy
| 1 | | 1 | | a√2 | |
| * h * b = |
| * 7 * |
| |
| 2 | | 2 | | 2 | |
długość b sobie wyznaczam z pitagorasa na tym trójkącie:
Wyliczone b podstawiam do wcześniejszego wzoru na h
2
Mając odległość h (|OE) możemy wykorzystać informacje o kącie 120 stopni, czyli weźmy trójkąt
OBE, który jest prostokątny i przy wierzchołku E jest kąt 60 stopni.
tg 60 =
√3
√2a2 + 196=2
√3
No i dalej obustronnie podnosząc do kwadratu wychodzi mi tak, że a
2 < 0 :C
Więc o co chodzi?
27 lut 19:53
Patryk: No i dodam, że jak się podstawi wynik pod a, to się nie zgadza (wychodzi 7=1), czyli po drodze
musiałem coś pochrzanić.
27 lut 19:59
prosta: przedostatnia linijka.....przez 14 zamiast przez 2
27 lut 20:10
prosta: i wszystko pasuje
27 lut 20:12
prosta: ja moje rozwiązanie opieram na podobieństwie trójkątów: OCS i OCE....nie muszą wtedy liczyć b.
27 lut 20:13
Patryk: Taki banalny błąd na finiszu... Wielkie dzięki!

Tak wiem o co chodzi, też tak wcześniej próbowałem, ale tez gdzieś błąd popełniałem.
Tyle liczenia i kombinowania, żeby walnąć się na 7 * 2...
Dzięki i pozdrawiam!
27 lut 20:19
Mila:
Widzę, że wszystko rozwiązane. Byłam dość zajęta do tej pory.
27 lut 20:37
Patryk: Dzięki, ze przynajmniej zajrzałaś
27 lut 20:44
Mila:
27 lut 21:27