Ciąg:)
Blue: | | 1+3+5+...+(2n+1) | |
Jak mam taki ciąg an = |
| , to to inaczej będzie an = |
| | −2−n | |
26 lut 19:17
razor: np. dla n = 1
1+3+5+...+(2n+1) = 1+3 = 4
n2+4n+4 = 1+4+4 = 9
26 lut 19:20
Blue: hmmm.... czyli źle. No bo wyraz ogólny ciągu wygląda tak 2n−1, zatem 2n+1 będzie którym
wyrazem? n+2 ?
26 lut 19:34
Blue: a jeszcze mam takie pytanie, jeśli mam ciąg a
n = 1+5+25+....+5
2, to suma jego wyrazów
| | 1−5n+1 | |
będzie się wyrażała takim wzorem  : |
| |
| | 1−5 | |
26 lut 19:49
Blue: sorry, tam powinno być na końcu tego ciągu 5n
26 lut 19:49
Kacper:
26 lut 20:17
Kacper:
a
n=a
1+(n−1)*r
a
n=a
1+nr−r
nr=a
n−a
1+r
do pierwszego.
26 lut 20:19
Mila:
Problem: obliczyć liczbę wyrazów w sumie:
1+3+5+...+(2n+1)
Masz sumę wyrazów ciągu arytmetycznego , gdzie :
a
1=1
r=2
a
k=2n+1 ( oznaczyłam, że to k−ty wyraz, aby nie było kolizji oznaczeń)
a
k=a
1+(k−1)*r⇔
2n+1=1+(k−1)*2
2n=2k−2
2n+2=2k
k=n+1
W sumie jest n+1 wyrazów
S
n+1=(n+1)
2
26 lut 22:40
Blue: Dziękuję Milu

A możesz mi powiedzieć, czy ten ciąg geometryczny mam dobrze

27 lut 12:40
J:
Twój ciąg geometryczny to : 1 + 5 + 25 + ...+ 5
n , czyli: a
1 = 1 q = 5
27 lut 13:21
Blue: ale to by się w takim razie nie zgadzało, bo muszę obliczyć granicę ciągu a
n=
27 lut 20:14
Blue: ale popatrz J, robimy tak jak Mila: 1*5k−1 = 5n
5k= 5n+1
k=n+1 , czyli suma n+1 wyrazów
27 lut 20:53
Mila:
Co masz z tym ciągiem zrobić.
Napisz wszystko, łącznie z odpowiedzią. Będę wyjaśniać.
27 lut 21:02
Blue: | | −1 | |
Mam obliczyć granicę tego ciągu, odpowiedź jest |
| i tak też mi wyszło  |
| | 4 | |
27 lut 22:16
27 lut 22:25
Mila:
Suma (n+1) wyrazów, dobrze masz.
Na pozostałe , popatrzę.
27 lut 22:39
Blue: Ha! Czyli jednak

Dziękuję za odpowiedź
27 lut 23:00