Trójkąt
Blue: Trzy kolejne wyrazy ciągu geometrycznego są długościami boków trójkąta. Jakie wartości może
przyjmować iloraz tego ciągu

26 lut 19:53
Kacper:
np q=1
26 lut 20:19
wmboczek: 0>a(q2−q−1)
q∊0,5*(√5−1;√5+1)
26 lut 20:32
Blue: Czyli to jest z nierówności trójkąta, tak

? Ale czy to czasem nie powinno wyglądać tak

:
| | 1−√5 | | 1+√5 | |
q∊( |
| , |
| )?  |
| | 2 | | 2 | |
27 lut 12:51
wmboczek: dwie nierówności trójkąta są w zależności od q
a<aq+aq2
aq2 < a+aq
27 lut 13:52
Blue: nie rozumiem, mógłby ktoś to wytłumaczyć?
27 lut 20:11
Mila:
Trójkąt nie jest prostokątny? Nic nie pisze w treści?
27 lut 22:40
Blue: Nie, jest tak jak napisałam
27 lut 23:00
Qulka: jakby był prostokątny nie byłoby słowa może
27 lut 23:02
wmboczek: założenie q>0 i a>0
dla ciągu niemalejącego q≥1 i aq2<a+aq
dla ciągu malejącego q<0 i a<aq+aq2
28 lut 06:18
Mila:
1) a− najmniejszy bok trójkąta ,a>0
a) q=1 − masz trójkąt równoboczny
b) q>1,
masz boki Δ: a,aq,aq
2
Warunek, aby istniał Δ:
a+aq>aq
2⇔1+q>q
2⇔
q
2−q−1<0
Δ=1+4=5
| | 1−√5 | | 1+√5 | |
q= |
| ∉D lub q= |
| [≈1,6] i q≥1⇔ |
| | 2 | | 2 | |
lub
2) a− największy bok Δ
q<1
boki Δ:
a,aq,aq
2
Warunek ,aby istniał trójkąt o tych bokach:
aq+aq
2>a⇔
q
2+q−1>0
Δ=5
| | −1−√5 | | −1+√5 | |
q= |
| ∉D lub q= |
| [≈0,6] i 0<q<1⇔ |
| | 2 | | 2 | |
z (*)lub(**)⇒
======================
28 lut 15:48
Mila:
28 lut 23:02
Blue: ok, czyli wyznaczamy część wspólną z tych nierówności trójkąta tak

q
2−q−1<0 i q
2+q−1>0?
1 mar 01:22
Blue: oj, sorki Mila, nie wczytał mi się Twój post... Zaraz przeanalizuję
1 mar 01:23
Blue: Dziękuję Ci baaardzo Milu
1 mar 01:25
Mila:
Złączenie zbiorów rozwiązań obu nierówności.
1 mar 17:08