5y | ||
f'x = | ||
5x+y2 |
2y2 | ||
f'y = ln(5x+y2) + | ||
5x+y2 |
d | d | d | d | ||||
[K(x, y)] = | [uv] = | [u]v + u | [v] = *) | ||||
dx | dx | dx | dx |
d | d | ||
[u] = | [y] = 0 | ||
dx | dx |
d | d | 1 | d | ||||
[v] = | [ln(z)] = | * | [z] = **) | ||||
dx | dx | z | dx |
d | d | d | d | ||||
[z] = | [5x + y2] = | [5x] + | [y2] = 5 | ||||
dx | dx | dx | dx |
1 | 5 | |||
**) = | * 5 = | |||
5x + y2 | 5x + y2 |
5 | 5y | |||
*) = y | = | |||
5x + y2 | 5x + y2 |
d | d | d | d | ||||
[K(x, y)] = | [uv] = | [u]v + u | [v] = *) | ||||
dy | dy | dy | dy |
d | d | ||
[u] = | [y] = 1 | ||
dy | dy |
d | d | 1 | d | ||||
[v] = | [ln(z)] = | * | [z] = **) | ||||
dy | dy | z | dy |
d | d | d | d | ||||
[z] = | [5x + y2] = | [5x] + | [y2] = 2y | ||||
dy | dy | dy | dy |
1 | 2y | |||
**) = | * 2y = | |||
5x + y2 | 5x + y2 |
2y | 2y2 | |||
*) = ln(5x + y2) + y | = ln(5x + y2) + | |||
5x + y2 | 5x + y2 |
d | 5y | ||
[K(x, y)] = | |||
dx | 5x + y2 |
d | 2y2 | ||
[K(x, y)] = ln(5x + y2) + | |||
dy | 5x + y2 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |