Funkcje trygonometryczne
Matematyk:
Witam, prosiłbym o wytłumaczenie mi tego zadania. Z góry dzięki.
3. Zapisz w postaci iloczynu wyrażenie:
sinα + sin7α + sin13α
25 lut 11:42
25 lut 11:46
PW: Wzór na sumę sinusów przekształca sumę w iloczyn. Zacznij od
| | ... | | ... | |
sin13α + sinα = 2sin |
| cos |
| |
| | 2 | | 2 | |
25 lut 11:47
Matematyk: Ok, ale co z sin7α?
25 lut 11:49
PW: J już napisał − wyłączamy przed nawias (bo dążymy do iloczynu) i dalej się tym nie
zajmujemy. Walczysz następnie z tym co w nawiasie − z tego też trzeba zrobić iloczyn.
25 lut 11:53
Matematyk: | | α + 13α | | α−13α | |
sinα + sin7α + sin13α = 2sin |
| * cos |
| + sin7α = 2sin7α * cos (−6α) + sin |
| | 2 | | 2 | |
7α
25 lut 11:54
J:
= sin7α(2cos6α + 1) ... i koniec zadania
25 lut 11:57
Matematyk: A taki przykład: cosα + cos2α + cos3α
25 lut 12:04
PW: W klasycznym rozumieniu polecenia "przedstaw w postaci iloczynu" należałoby jeszcze zamienić
| | 1 | | π | |
2cos6α + 1 = 2(cos6α + |
| ) = 2(cos6α + cos |
| ) |
| | 2 | | 3 | |
− wzorem na sumę kosinusów.
25 lut 12:07
Matematyk: A nie rozumiem za bardzo tego czemu cos(−6α) zmienił się w cos6α i czemu przy nim jest 2 skąd
ta jedynka się wzięła w sumie to też nie rozumiem
25 lut 12:10