Co dalej począć...
Phoebe Campbell: Mam wyznaczyć wszystkie pary x,y dla 0 = 1 + y2 + 2x(x+y+1)
to co mam:
x2 + y2 + 2xy + x2 + 2x + 1 = 0
(x+y)2 + (x+1)2 = 0
No i tyle wykombinowałem...
o ile dobrze kojarzę to jedyny sposób żeby znaleźć x,y to doprowadzenie
do iloczynów i wtedy układami równań to załatwić...
24 lut 21:08
24 lut 21:15
52: No to co wstawisz w nawiasy aby suma tych liczb dała ci 0 ?
24 lut 21:15
Phoebe Campbell:
za x podstawię −1 wtedy mam (−1+y)
2 = 0 z czego wychodzi, ze y to 1 i mam (x,y) = (−1,1)
Zostanę Matematykiem
24 lut 21:19