zadanko
Blue: Ile par liczb spełnia równanie x
4+y
4+|x
2+3y+2|=2x
2y
2?
23 lut 13:46
Mila:
x4−2x2y2+y4+|x2+3y+2|=0
(x2−y2)2+|x2+3y+2|=0
Czy to pomoże?
23 lut 16:06
Blue: do tego to już dawno doszłam

ALe mam problem, co z tym dalej zrobić
24 lut 01:01
Hugo: Hugo sie słabo zna

ale :
(x
2−y
2)
2 + |x
2+3
y+2|=0
|x
2+3y+2|= −(x
2−y
2)
2
i teraz na logike

lewa strona nie może być ujemna
dowolna podniesiona liczba do kwadratu i przemnożona przez −1 może największa wartosc przyjąć
zero

−(x
2−y
2)
2 =0
x
2−y
2 =0
x = y

?
pewnie źle a może czasem dałem do myślenia
24 lut 01:07
ICSP: Kiedy suma dwóch liczb nieujemnych jest równa 0 ?
24 lut 01:12
Blue: czyli musimy znaleźć takie liczby, że x=y i jednocześnie x2+3y+2= 0?
24 lut 01:14
Hugo: tak myśle
24 lut 01:15
ICSP: Raczej odradzam spoglądanie na post Hugo
Zapisz samodzielnie warunki
24 lut 01:15
Blue: ICSP gdy obie są równe 0?
24 lut 01:15
Hugo: x
2 = −3y − 2
x = y
układ równań

x
2 +3y +2 = 0
9 −8 = 1 = Δ
24 lut 01:16
Blue: ale w odpowiedzi mam, że 4 pary, a z rozumowania Hugo wyjdą dwie, więc coś nie pasuje
24 lut 01:17
ICSP: 
Gdy obie są równe 0. Zapisz warunki
24 lut 01:18
Hugo: @Blue
No tak przecież L = P sie musi.
skoro prawa może mieć maxymalnie zero, a lewa ma zero minimalna to jedyna wartość (0) gdzie
mogą być równe także szukamy dla L i dla P wartości zero : )
24 lut 01:18
Hugo: ICSP dalej nic sie nie zmieniłeś

@Blue z czasem jak długo pracujesz z ICSP może zaczac mówić że "nie pamięta" /"nie wie".
24 lut 01:19
Blue: ahaaa, czyli będzie x=y lub x= − y i x2+3y+2 = 0
24 lut 01:21
Hugo: @Blue ... 4 odp


to mogę spekulować zeby się cofnąć minilanie do
x
2 = y
2 wtedy jak są kwadraty to się zwykle dwoi wynik
24 lut 01:21
Hugo: rozwiązuj

co ci wyjdzie to wyjdzie
24 lut 01:22
Hugo: To by nawet miało sens bo √(x2) =/= x lecz równa się |x|
24 lut 01:23
Blue: no czyli wyjdą pary (−2,−2), (−1,−1), (1,1) i (2,2)

Tak?
24 lut 01:24
ICSP: błąd w zapisie

Jeżeli
spójniki logiczne są różne (tzn występuje alternatywa i koniunkcja) to należy
ustalić kolejność za pomocą nawiasów. Bądź rozważyć przypadki, więc albo:
(x = y "lub" x = −y) "i" x
2 + 3y + 2 = 0
alb
1
o x = y "i" x
2 + 3y + 2 = 0
2
o x = −y "i" x
2 + 3y + 2 = 0
24 lut 01:25
Hugo: czyli w odpowiedziach sie zgadza

?
24 lut 01:26
ICSP: Pary :
(−2 . −2)
(2 , −2)
(−1 . −1)
(1 . −1)
24 lut 01:28
Blue: ICSP to miałam na myśli xp Hugo, w odpowiedzi jest, że są 4 pary, nie napisali jakie
24 lut 01:28
Blue: Czyli dobrze rozwiązałam, dzięki chłopaki
24 lut 01:29
ICSP: Twoje pary trochę się różnią od moich
24 lut 01:32
Blue: o sorki, nie zauważyłam, że znaki masz inne
24 lut 01:34
Blue: a no tak, tak , wszystko się zgadza, po prostu źle przepisałam, bo tam jest x = −y w tym drugim
przypadku, czyli y zawsze będzie na minusie, wybaczcie, ale dla mnie już zbyt późna pora
24 lut 01:35
Hugo: moja Hugusia bedzie zazdrosna o te całusy
24 lut 01:37
Mila:
Problem z Tobą Blue taki, że zaglądasz po dwóch dniach do wskazówki.
Zadanie dla Blue
Oblicz błąd bezwzględny i względny, jaki popełniamy, jeśli ułamek okresowy 0,3(48)
przybliżymy z dokładnością do 0,0001.
24 lut 16:31