logarytmy
yy: wykaż:
(log36+log681+4)(log36−log5436)*log63−log36=2
24 lut 13:18
Qulka:
za log
36 podstaw m i policz
24 lut 13:44
Qulka:
| | 4 | | m | | 1 | |
(m+ |
| +4)(m− |
| )• |
| +m = |
| | m | | m+2 | | m | |
24 lut 13:47
yy: skąd się wzięły te przekształcenia? we wskazówce znalazłam aby zmienić podstawę na 6, ale nie
wychodzi mi
24 lut 13:50
24 lut 13:52
yy: dlaczego wq tym rozbudowanym ułamku w podstawie jest 6?
24 lut 13:59
Qulka: bo jakbym zrobiła kolejny ułamek w ułamku toby edytor zgłupiał
więc trzeba tam jeszcze zrobić z niego ułamek jak w tym ostatnim wzorze
24 lut 14:18
yy: po zamianie tego do podstawy 3 wyszło mi w liczniku 2 a w mianowniku 2log(3)6, nie wiem
tylko skąd wzięło się +2 w mianowniku ze zmienną m
24 lut 14:31
Qulka: | 1 | | 1 | | 1 | | m | |
| = |
| = |
| = |
| |
| 1+2•1/m | | m/m +2/m | | (m+2)/m | | m+2 | |
24 lut 14:35
yy: tylko w takim razie co się stało z 2 z licznika?
24 lut 14:37
Qulka: zapomniałam o niej bo była z przodu

dopisz przed m
24 lut 14:38
Qulka: oczywiście w liczniku
24 lut 14:39
yy: ok

po przekształceniu drugi nawias mam traktować jako różnicę kwadratów?
24 lut 15:05