log
kal: mogłby ktos mi pomoc ? bardzo prosze
log1/3 81√3= ?
czy to bedzie tak: = −4?
bo log1/3 (81*31/3 ) = log 1/3 (34*31/3)=log 1/3 34= (1/3 zamieniam na 34 przez
wstawinie minusa )
24 lut 11:36
Saris: log1/3 81√3 = log1/3 81 + log1/3 √3 = −4 − 1/2 = −4,5
24 lut 11:40
kal: a skad wzieło sie to 81+log 1/3√3?
24 lut 12:23
kal: jest jakis na to wzor? bo juz wiem skad sie wzielo −4.5 ale nie wiem jak rozbilo sie 81 i √3
ze powstal z tego osobny logarytm
24 lut 12:30
Saris: lobabc=logab+lobac
24 lut 12:32
Saris: +logbc*
24 lut 12:32
Saris: źle. +logac tak ma być
24 lut 12:33
kal: rozumiem ze a= 1/3 b=81 a c
√3 
? bo troche nie kumam
24 lut 12:35
kal: rozumiem ze a= 1/3 b=81 a c
√3 
? bo troche nie kumam
24 lut 12:35
kal: czyli te 81√3 mozna rozbic na dwa wyrazy b i c bez zadnych konsekwencji? tak poprostu?
24 lut 12:36
5-latek: https://matematykaszkolna.pl/strona/218.html patrz na 6 wzor od gory
czasami brak znaku mnozenia pomiedzy liczbami utrudnia zobaczenie czegos
Nasz logarytm zapiszmy tak
log
1/381*
√3= log
1/381+log
1/3√3
Ten wzor dziala tez w druga strone
24 lut 12:37
kal: rozumiem super dzieki wam
24 lut 12:39