pomocy ;(((: znajdż pierwiastki podanego wielomianu i ustal ich krotność
a) x(x+3)2(2x-1)3(x+3)
b) (x+2)4(3x+4)2(x+2)3
21 paź 20:27
Jakub: Zobacz te przykłady
143 i napisz wyniki to sprawdzę
21 paź 20:29
olka: a) x(x+3)2(2x-1)3(x+3)
x=0 x+3=0 2x-1=0 x+3=0
x=-3 2-krotny 2x=1 x=-3 1-krotny
x=1/2 3-krotny
21 paź 20:45
Jakub: dobrze!
21 paź 20:48
olka: dziękuję za pomoc,a w jaki sposób mam określić którego stopnia jest ten wielomian?
21 paź 20:52
Jakub: najprościej dodaj do siebie wykładniki potęg:
a) 1+2+3+1 = 7
b) 4+2+3 = 9
21 paź 20:53