wykonaj działanie
Zbyszek: wykonaj działania (x+2)2−(x+2y)(x−2y)+(x−2y)2
24 lut 00:19
Saris: w czym problem?
24 lut 00:36
Zbyzek: zadanie syna , a ja sie kompletnie na tym nie znam
24 lut 00:39
Saris: mhm. Ogólnie to się korzysta z tzw. wzorów skróconego mnożenia.
(x+2)2=x2+4x+4
(x+2y)(x−2y)=x2−4y2
(x−2y)2=x2−4xy+4y2
(x+2)2−(x+2y)(x−2y)+(x−2y)2=x2+4x+4−(x2−4y2)+x2−4xy+4y2=
4x+4+8y2+x2−4xy
Na wikepedii są te wzory w ogólnej postaci + na pewno w jego książce od matematyki.
24 lut 00:54
24 lut 00:55