znajdz x równania kwadratowego
paulina: x2−x+1=601
da sie wgl coś takkiego zrobic?
23 lut 23:27
ICSP: x2 − x − 600 = 0
ze wzorów Viete'a :
x1 + x2 = 1
x1 * x2 = −600
Czyli szukam liczb różniących się o 1 których iloczyn daje 600 (znaki się dopasuje potem)
Widać, że są to liczby 24 . 25. Dostajemy x1 = 25 , x2 = −24
23 lut 23:33
Eta:
x=25
23 lut 23:33
Eta:
lub x= −24
23 lut 23:34
Qulka: lub tradycyjnie policzyć deltę jak brakuje wyobraźni
23 lut 23:35
Mila:
x
2−x−600=0
Δ=1+4*600=2401
√2401=49
23 lut 23:37
paulina: no −24 nie spełnia tego rownania
23 lut 23:38
Mila:
L=(−24)2−(−24)−600=576+24−600=600−600=0
23 lut 23:40
pigor: ...,cóż ...

dało mi się zauważyć że
x2−x+1=601 ⇔ w(x)= x
2−x−600=0 i w(25)=0 ⇒ x
2−25x +24x−25*24= 0 ⇔
⇔ x(x−25)+24(x−25)=0 ⇔ (x−25)(x+24)= 0 ⇔ x=25 v x=−24 ⇔
x∊{25,−24}.
23 lut 23:41
paulina: a jak liczymy tą deltę to dlaczego tam jest +4*600
23 lut 23:43
pigor: o

juz jest , a ja online "zgadywałem" i ...

byli lepsi ..
23 lut 23:43
23 lut 23:44
paulina: no ale właśnie tam mi wychodzi że Δ=(−1)
2−4*(−1)*(−600)
czyli =1−4*600
przepraszam ale po prostu nie rozumiem tych zagadnień ani troche
23 lut 23:47
Qulka: przed x2 masz +1 i to jest "a", więc 1−4•1•(−600) = 1+2400
23 lut 23:49
paulina: dziękuje

)))
23 lut 23:50