dowód, logarytmy
Rinn: Wykaż, że 3log32 = 2log23
te dwa logarytmy w potędze są pod pierwiastkami, nie wiedziałam, już jak to zapisać
23 lut 22:09
23 lut 22:09
Rinn: te dwa logarytmy w potędze są pod pierwiastkami, nie wiedziałam, już jak to zapisać
23 lut 22:29
PW: Po obliczeniu logarytmów o podstawie 3 z obu stron nierówności otrzymujemy:
log
3L =
√log32log
33 =
√log32
| | 1 | |
log3P = √log23log32 = |
| log32 (zastosowaliśmy wzór na zamianę podstaw |
| | √log32 | |
logarytmu) =
√log32.
Pierwiastki istnieją, występujące tam logarytmy są dodatnie.
Pokazaliśmy, że
log
3L = log
3P,
co wobec różnowartościowości funkcji logarytmicznej oznacza, że L = P
23 lut 22:30
Rinn: nie mam pojęcia, co zrobiłeś z tymi logarytmami, że nagle pojawiły się dwa i czemu to, że są
różne podstawy nie ma znaczenia
23 lut 22:40
Rinn: chodzi o to, że ten pierwszy logarytm to podstawa, czy jak?
23 lut 22:41
Eta:
Ta równość którą podałaś jest fałszywa
bo 3log32= 2 i 2log23=3
więc √2≠√3
Myślę,że miała być taka 3log23 i 2log32
23 lut 22:46
PW: Eta, pani
Rinn tłumaczy, że nie umiała napisać pierwiastków w wykładnikach (ja też,
więc od razu zlogarytmowałem)
23 lut 22:49
Bogdan:
albo tak: korzystamy z: loga b * logb a = 1 i aloga b = b
3√log3 2 = 2√log2 3 /√log2 3 podnosimy obustronnie do potęgi √log2 3
3√ log3 2 * log2 3 = 2log2 3 ⇒ 31 = 3
23 lut 22:52
Eta:
A ja duchem nie jestem

( skąd wiedzieć z takiego zapisu jaki opisuje
Rinn)
23 lut 23:04
Bogdan:
To jest zadanie nr 14 za 3 punkty z arkusza 4 zbioru zadań "teraz matura 2015 matematyka
poziom rozszerzony" wydawnictwa Nowa Era.
23 lut 23:28