trygonometriaa
olaa: Cześć !

mam problem z wzorami redukcyjnymi :c czy ktoś mógłby mi wyjaśnić przykład zwłaszcza
jak rozwiązać cos(−1080stopni)
cos480stopni x sin540stopni + cos(−1080stopni)
dzięki wielkie !
23 lut 19:52
Kacper:
cos(−α)=cos(α), zatem cos(−1080)=cos(1080).
Dalej cos(2kπ+α)=cos(α), zatem cos(1080)=cos(3*360
o+0
o)=coso
o=1
23 lut 19:56
Kacper: na końcu cos0o=1
23 lut 19:56
olaa: a mogę jeszcze zapytać skąd się wzięło 2kπ+α ? to jest taki wzór i koniec, tak ? a na ctg, tg i
sin też takie obowiązuje ?
23 lut 20:01
23 lut 20:02
olaa: jejku oki dziękuję Ci bardzo !

to można prosić o ponowne "łatwiejsze" przedstawienie
rozwiązania ?
23 lut 20:06
Kacper:
Metis, a ty znasz Ole, że wiesz w której klasie jest?
Ola, funkcja cosinus i sinus mają okres zasadniczy 2π, dlatego wartości "powtarzają" się
co 2π.
Ctg i tg mają okres π.
23 lut 20:06
olaa: no nie wiem jakim cudem , ale trafiono że jestem w pierwszej klasie xd
23 lut 20:07
Metis: Nie, ale pytania są podstawowe wiec tak wydedukowałem
23 lut 20:07
qwe: cos(−1080)=cosx jest parzysty=
−cos(1080)=okresowość cosx=2π=
−cos(1080/360)=
−cos(3*2π+0)=parzystość cosx=
−cos0=cos0=1=
−1
dalej nie chce mi się rozpisywać z czego korzystam. Poucz się własności, to będziesz wiedziała

cos(480)=cos(480−360)=cos(120)=cos(90+30)=cos90+cos30
sin(540)=sin(540−360)=sin(180)=0
23 lut 20:07
olaa: dzięki wszystkim za wszelką pomoc !
23 lut 20:15
23 lut 20:19