Gustlik: Mam dobry sposób na wzory redukcyjne: do wyprowadzenia każdego wzoru wystarczą dwie regułki,
zamiast zapamiętywać kilkadziesiąt trudnych do nauczenia się wzorów:
1.
Reguła kofunkcji, czyli jeżeli mamy kąt (
180o +−α) lub (
360o +−α), czyli na
początku
parzystą wielokrotność kąta prostego, to [C[funkcja takiego kata nie ulega
zmianie]], a jeżeli jest (
90o +−α) lub (
270o +−α), czyli czyli na początku jest
nieparzysta wielokrotność kąta prostego, to
funkcja przechodzi w kofunkcję, czyli
sin→cos, cos→sin, tg→ctg, ctg→tg.
2.
Tabela znaków funkcji trygonometrycznych w poszczególnych ćwiartkach, ja proponuję
nauczyć się prostego wierszyka:
W pierwszej wszystkie są dodatnie,
w drugiej tylko sinus,
w trzeciej tangens i cotangens,
a w czwartej cosinus.
Z tego wierszyka wynika jeszcze jeden krótszy wierszyk związany z funkcjami kąta ujemnego:
FUNKCJA COSINUS GUBI MINUS, bo cos(−α)=cosα, w pozostałych minus wychodzi przed funkcję,
np. sin(−α)=−sinα, tg i ctg podobnie jak sin.
No i wielokrotność kata 360
o się skreśla, np. sin(k*360+α)=sinα, pozostałe funkcje podobnie.
Jak to działa?
| | √3 | |
Np. sin120o=sin(90o+30o)=cos30o= |
| ← funkcja zmienia nazwę, bo jest 90o na |
| | 2 | |
początku (reguła kofunkcji), a znak jest dodatni, bo mamy kąt II ćwiartki, a sinus w II
cwiartce jest dodatni.
[C[UWAGA

! DODATNI, BO CWIARTKA II, A MY LICZYMY SINUS, COSINUS JEST TYLKO WYNIKIEM
OBLICZEŃ

! ZNAK USTALAMY DLA PIERWOTNEJ FUNKCJI, A NIE DLA FUNKCJI POWSTAŁEJ W WYNIKU
OBLICZEŃ

!]]
| | √3 | |
tg210o=tg(180o+30o)=tg30o= |
| ← funkcja nie zmienia nazwy, bo jest 180o na |
| | 3 | |
początku, a tg w III ćwiartce jest dodatni.
| | √3 | |
ctg300o=ctg(270o+30o)=−tg30o=− |
| ← funkcja zmienia nazwę, bo jest 270o na początku |
| | 3 | |
(reguła kofunkcji), wynik jest ujemny, bo ctg w IV ćwiartce jest ujemny.