Tożsamość trygonometryczna
Aaron: Udowodnij tożsamość trygonometryczna
Cos2x(1+tgxtg2x)=1
23 lut 14:44
J:
| | sin2x | |
zamień: tg2x = |
| , wymnóż , potem: cos2x = cos2x − sin2x i tgx = |
| | cos2x | |
| | sinx | |
|
| i ładnie wychodzi: 1 |
| | cosx | |
23 lut 14:48
Aaron: Okej. Juz rozumiem dziękuje bardzo

a czy mógłbyś/mogłabyś pomoc mi jeszcze z tym:
cos4x+cos2x=0 ?
23 lut 14:56
23 lut 14:57
Aaron: Tak wiem rozpisałam to sobie i mam 2cos3xcosx=0 i przyrównuje... Cos3x=0 lub cosx=0
No i mam x=π/6+kπ/3 lub x=π/2+kπ a w odpowiedzi mam tylko ten pierwszy wynik... Dlaczego ?
23 lut 15:02
J:
bo 3*(π/6 + kπ/3) = π/2 + kπ
23 lut 15:06
Aaron: O matko, faktycznie... Dziękuje bardzo !
23 lut 15:07