logarytmy heelp
tomasz: | log√325 | |
| =   ? |
| log√30,008 | |
22 lut 15:51
22 lut 15:53
tomasz: no studiowalem to i nic nie rozumiem
22 lut 15:53
Janek191::
| | 1 | | 1 | |
= log0,008 25 = log(15)3 52 = |
| log5−1 52 = − |
| log5 52 = |
| | 3 | | 3 | |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
=− |
| log5 5 = − |
| *1 = − |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
22 lut 16:03
5-latek: log
√325= log
31/25
2= 2*2log
35= 4log
35
| | 1 | |
log√30,008= log31/2 |
| = 2*log35−3= 2*(−3)log35=−6log35 |
| | 125 | |
| | 1 | |
wzor do zapamietania logan*bm= |
| *mloga b |
| | n | |
Teraz to sobie to podziel i wylicz
22 lut 16:03
tomasz: dziękuje bardzo
22 lut 16:06
5-latek: No dobrze ale czy to rozumiesz ?
22 lut 16:08
tomasz: tak czaje
22 lut 16:09
Janek191::
I wyszło tyle samo
22 lut 16:21
tomasz: janek 191 twój sposób szybszy ale nie rozumiem jego
22 lut 16:30
Janek191::
Korzystamy z wzoru na zamianę podstawy logarytmu :
W tym przypadku odwrotnie:
22 lut 16:48
22 lut 16:50