Jak obliczyć a?
Natalia: Dany jest odcinek o końcach A(2,−1) i B(a,4). Jeżeli |AB|=5, to:
a. a = −2
b. a = 2
c. a=6
d. a=−6
22 lut 14:53
J:
skorzystaj ze wzoru na długość odcinka
22 lut 14:54
22 lut 14:55
Natalia: no właśnie cały czas próbuję liczyć z tego wzoru, ale wychodzą mi jakieś głupoty...
22 lut 15:06
5-latek: To proszse pokazac jak liczysz
22 lut 15:10
Natalia: podstawiłam wszystko pod wzór na długość odcinka, tzn: w miejsce |AB|=5, a potem (−1−2)2 +
(4−a)2 i oczywiście to wszystko pod dużym pierwiastkiem.
22 lut 15:22
5-latek: czyli tak
d= √(x2−x1)2+(y2−y1)2 − teraz zeby pozbyc sie pierwiastka (bo on troche przeraza robimy
taka sztuczke a mianowicie podnosimy obie strony rownania do kwadratu i dostaniemy
d2=(x2−x1)2+(y2−y1)2
Terraz bedzie zdecydowanie latwiej policzyc
czyli (|AB|)2=(a−2)2+(4−(−1)2 to 52=(a−2)2+52 to dalej Ty
22 lut 15:32