który z podanych ciągów nie jest ciągiem arytmetycznym?
justynaa18: który z podanych ciągów nie jest ciągiem arytmetycznym?
a) 2,7,14,19,24,..
b)−3,0,4,7,11,..
c)−101,−94,−87,−80,..
d) 2,2,2,2,2,..
jak to obliczyć?
21 lut 21:27
21 lut 21:37
21 lut 21:38
kleszcz: Wyznacz różnicę ciągu arytmetycznego dla podpunktu a) − a1=2 a2=7
a1+r=a2
2+r=7
r=5 i patrzysz czy ciąg jest arytmetyczny itd..
21 lut 21:40
kleszcz: Właściwie w tak łatwych przykładach to widać na oko
21 lut 21:41
5-latek: Moze tak : Ciagiem arytmetycznym nazywamy ciag w ktorym kolejny wyraz powstaje przez .....
dokoncz
21 lut 21:43
justynaa18: A tak tu nie mógł by ktoś tego napisać?
21 lut 21:54
21 lut 21:58
5-latek: Odpowiedz mi na pytanie . A co CI to da ?
21 lut 21:58
Mila:
a) 7−2=5, 14−7=7 to nie jest c. arytm.
b)−3,0,4,7,11,..
0−(−3)=3, 4−0=4, to nie jest c. arytm.
c)−101,−94,−87,−80,..
−94−(−101)=−94+101=7, −87−(−94)=−87+94=7,
−80−(−87)=−80+87=7 to jest c, arytm o różnicy r=7
d)2−2=0, to jest c. arytm. stały r=0
21 lut 22:01
justynaa18: Dziękuje
21 lut 22:04