Jakub: Narysuj parabolę. Wygląda tak jak ta tutaj
1379 tylko nie jest przesunięta o 4 na
dół tylko do góry o 2. No i to co przesuwasz ma równanie y=1/2x
2
Jak będziesz chciała narysować prostokąt spełniający warunki zadania. to się przekonasz,
że musi on mieć dwa boki równoległe do osi x i dwa prostopadłe do osi x.
Prostokąt będzie miał wierzchołki:
(-x,0)
(x,0)
(x,y)
(-x,y)
Z tego wychodzi, że długości boków ma on takie 2x i y gdzie y=1/2x
2+2.
Pole prostokąta P=ab=2x*(1/2x
2+2)
2x*(1/2x
2+2)=39
x
3+4x-39=0
można to równanie rozwiązać z twierdzenia o pierwiastkach wymiernych, ale ja zrobię tak:
x
3-3x
2+3x
2-9x+13x-39=0
x
2(x-3)+3x(x-3)+13(x-3)=0
(x-3)(x
2+3x+13)=0
Delta w tym drugim nawiasie wychodzi ujemna, więc jest tylko jedno rozwiązanie x=3.
Dla x=3, y=1/2*3
2+2=4,5+2=6,5
No i masz wierzchołki: (-3;0); (3;0); (3;6,5); (-3;6,5)
Jakub: Znajdujesz dzielniki ostatniego wyrazu równania x
3+4x-39=0 czyli 39.
Dzielniki 3,-3,13,-13,39,-39
Podstawiasz i się okazuje, że tylko x=3 jest pierwiastkiem. Dzielisz przez x-3 i
otrzymujesz x
2+3x+13.
Więcej o twierdzeniu o pierwiastkach wymiernych masz tutaj
121