k^2 pola, k^3 objętość figur podobnych
gość premium: Kiedy stosujemy skalę podobieństwa k? Nigdy się z tym nie spotkałem.
19 lut 22:10
Tadeusz:
...dobre −
19 lut 22:10
19 lut 22:17
Mila:
No to Pan nie uważał na lekcjach, albo był nieobecny.
19 lut 22:23
gość premium: Byłem wtedy chory.
19 lut 22:34
PW: Jak tłumaczyli całki podwójne to też byłem chory, i do dziś nie umiem. Zdrówka życzę.
19 lut 22:40
gość premium: Czyli za każdym razem jeśli porównujemy pola stosujemy wzór na k2?
19 lut 22:41
Mila:

Napisz zadanie, trudno wymyślać.
Podaję jednak przykład.
LK||AB i CL=AL , CK=KB
Pole
ΔKLC=5cm
2
Oblicz pole ΔABC.
19 lut 22:46
PW: Tak, stosunek pól jest równy kwadratowi skali podobieństwa (a objętości − trzeciej potędze
skali).
19 lut 22:46
gość premium: Jak to obliczyć? Pomocy
19 lut 22:53
rych: CL:CA=2 ⇒ k=2
19 lut 23:00
rych: meh na CA:CL=2, ale wiesz o co chodzi, ptysiu
19 lut 23:01
gość premium: Ale tutaj nie ma żadnych danych liczbowych, prócz podanego pola ^^ Jak ja mam to obliczyć
19 lut 23:05
rych: toc potrzebna ci tylko skala :C a skala jest rowna 2, a stad Pduzego do Pmalego ma byc
22
19 lut 23:07
19 lut 23:09
gość premium: Czemu skala jest równa 2?
19 lut 23:10
rych: CL=AL
AC=CL+AL=CL+CL=2*CL
19 lut 23:17
Mila:
1) Prosta Kl jest równoległa do AB,
2) Prosta KL przechodzi przez środki boków ΔABC zatem :
| | CL | | 1 | |
ΔKLC∼ΔABC w skali k= |
| = |
| |
| | LA | | 2 | |
⇔
P
ΔABC=4*5=20
Masz zapamietać zasadę:
Jeżeli figurę zwiększymy dwa razy, to otrzymana figura ma dwa razy większy obwód, a pole 4 razy
większe.
Jeżeli figurę zmniejszymy dwa razy, to otrzymana figura ma dwa razy mniejszy obwód, a pole 4
razy mniejsze.
Jeżeli figurę zwiększymy 3 razy, to otrzymana figura ma 3 razy większy obwód, a pole 9 razy
większe.
Jeżeli figurę zmniejszymy 3 razy, to otrzymana figura ma 3 razy mniejszy obwód, a pole 9 razy
mniejsze.
19 lut 23:24
Mila:
Tu masz przykłady z wyjaśnieniem.
To było w GM.
19 lut 23:26
19 lut 23:26