pierwiastki
pppp: Rozwiąż równanie: 3√m2−4 = 2
19 lut 21:35
pppp: Może ktos pomóc?
19 lut 21:46
Eta:
m2−4= 23 ⇒ m2−12=0 ⇒ (m−2√3)(m+2√3)=0 ⇒ ........
19 lut 21:49
pppp: Ale tutaj nadal jest pierwiastek tak? I jak to z różnicy kwadratów rozpisze to jak się
pierwiastka pozbyć?
19 lut 21:53
Eta:
odp: m= 2√3 lub m= −2√3
19 lut 21:53
pppp: Nie rozumiem dlaczego ot tak pozbyto sie pierwiastka
19 lut 21:55
Eta:
3√m2−4=2 /3
m2−4=8
19 lut 22:02
yolex: Obie strony równania podniesiono do trzeciej potęgi. Po lewej stronie pierwiastek znika. Po
prawej stronie masz 23=8
19 lut 22:02
19 lut 22:03
Eta:
Sprawdzamy:
dla m= 2√3 , m2=12 to 3√12−4=3√8=2 ok
dla m= −2√3 , m2=12 to 3√12−4= 3√8=2 ok
19 lut 22:04
pppp: Ahh dobrze juz jest to zrozumiałe, moglaby mi Pani jeszcze pomóc wybrnąć z tego przykładu:
3m−1=1255 ?
19 lut 22:10
19 lut 22:21
19 lut 22:23
pppp: Ta potęga dotyczy 12
19 lut 22:27
pppp: Czyli całego ułamka
19 lut 22:47
pppp:
20 lut 11:31