graniastosłupy, ciągi
Rinn: Długości trzech krawędzi prostopadłościanu poprowadzonych z jednego wierzchołka są różnymi
liczbami naturalnymi. Jeżeli te długości uporządkujemy rosnąco to utworzą ciąg geometryczny.
Objętość prostopadłościanu jest równa 8. Wykaż, że tylko jedna długość krawędzi jest liczbą
pierwszą.
19 lut 20:59
Rinn: ktoś coś?
19 lut 21:27
Tadeusz:
V=a*b*c
a jednocześnie V=a3q3 8=a3q3 aq=2
Skoro długości krawędzi są liczbami naturalnymi a druga co do długości ma miarę 2
to najkrótsza może być tylko 1 zatem najdłuższa 4
No i teraz znajomość definicji liczby pierwszej
1 ... nie jest ani liczbą pierwszą ani złożoną
2 ... liczba pierwsza
4 ... liczba złożona
19 lut 21:28
Tadeusz:
...coś

?
19 lut 21:55
19 lut 21:57