geometria
Milena: Okrąg o promieniu 4 opisano na czworokącie ABCD. Boki AD i DC są równej długości, kąt ABC ma
miarę 120 stopni. Jakie jest pole tego czworokąta jeśli stosunek pól trójkątów ABD i BCD jest
równy 2:1
prosze o pomoc
19 lut 20:45
Milena:
19 lut 20:57
Milena: czy ktos moze mi cokolwiek podpowiedziec ?
19 lut 21:06
pigor: ...., sprawdź uważnie, czy dobrze przepisałaś treść zadania
np. na pewno boki AD i DC są równej długości , czy ...
19 lut 21:17
jkl:

ΔABC opsany na okręgu więc z tw. sina/sin60=a liczysz a później tw.cos.I dalej dasz rade.
19 lut 21:29
19 lut 21:30
jkl: tam powinno być a/sin120=2R w trójkącie ADC który jest równoboczny czyli r/R = 1:2
19 lut 21:33
jkl: sin60*
19 lut 21:34