Planimetria
Blue: Okrąg o promieniu 6 opisano na czworokącie ABCD. Boki AD i DC mają równe długości, a kąt ABC ma
miarę 120 stopni. Oblicz pole tego czworokąta, jeśli stosunek pól trójkątów ABD i BCD jest
równy 2:1.
1 lip 20:54
zawodus: Samodzielnej pracy troszkę włóż
blue 
Zapewne jesteś sympatyczną i uroczą dziewczyną potrafiącą zrobić chociaż rysunek tutaj do
zadania
1 lip 20:57
Blue: Właśnie szczerze mówiąc, nigdy za bardzo nie ogarniałam, jak tutaj na forum się rysuje. : )
Zawodus, bardzo mi miło, że tak sądzisz, myślałam, że tutaj na forum wszyscy mnie nienawidzą...
1 lip 21:03
Mila:
Dobrze przepisałaś treść?
1 lip 21:05
zawodus: Dlaczego? chyba nie dlatego, że pragniesz się nauczyć matematyki?

Jeśli to zadanie nie na jutro to mogę ci pomóc

Chyba, że napiszesz na gadu (8959267), to może znajdę chwilkę później i pomogę
1 lip 21:06
Blue: Mila na pewno wszystko jest dobrze przepisane

Zawodus, to zadanie nie na jutro, jest z gwiazdką, więc wątpię, abym sama je rozwiązała. Jak
będziesz miał rozwiązanie, to daj mi znać
1 lip 21:10
zawodus: Mam rozwiązanie

Ale brak czasu na jego umieszczenie
1 lip 21:15
Blue: To poczekam do jutra, czy tam pojutrza, na razie się zbieram , a jutro mnie praktycznie cały
dzień nie będzie, więc masz czas
1 lip 21:34
Mila:

Podpowiedź.
ΔACD− Δrównoboczny
1 lip 21:34
Eta:
1 lip 21:58
Eta:
Witaj
Mila 
Czy też taką masz odpowiedź:
1 lip 22:02
Mila:
Witam , serdecznie Eto.
Taką samą mam odpowiedź.
1 lip 22:05
zawodus:
Witam
Mila i
Eta
1 lip 22:11
zawodus: Czyli chyba coś zepsułem
1 lip 22:12
Eta:
Witaj
zawodus
A no, a no .........
2:1 ( to szukaj błędu
1 lip 22:16
Mila:
Po wskazówce
Blue na pewno rozwiąże.

Witaj
zawodus
1 lip 22:18
zawodus: Nie chce mi się szukać błędu

może jutro
1 lip 22:21
Maslanek: Okrąg ten jest opisany także na tójkącie ADC skąd łatwo z tw. sinusów policzyć długość a.
Potem jakiś szybkie twierdzenie cosinusów dla ustalenia stosunku odległości AB i BC.
I tw. cosinusów dla trójkąta ABC w celu ustalenia jednej z nich
2 lip 00:41
Blue: A idzie to zrobić bez tych twierdzeń

Bo w książce to zadanie jest jeszcze przed tymi
twierdzeniami?
Jak inaczej wyliczyć to a
3 lip 14:22
Blue: sorry, tego drugiego znaku zapytania nie powinno być : Bo w książce to zadanie jest jeszcze
przed tymi twierdzeniami ; p
3 lip 14:23
zawodus: będzie ciężko, ale pomyślę
3 lip 14:25
zawodus: ile u ciebie trwa rok szkolny?
3 lip 14:25
Blue: 12 miesięcy haha ^^
3 lip 14:27
zawodus: Sposób bez twierdzenia cosinusów jest, ale sporo liczenia

Decyduj − albo uczysz się twierdzenia cosinusów (ewentualnie sinusów) albo jesteś skazana na
rachunki (u mnie jakaś strona A5 pisana maczkiem

)
3 lip 15:54
Mila:
R=6cm
h
ΔACD=(6:2)*3=9
Z porównania pól ΔABD i ΔBCD
| 1 | | 1 | |
| *|AB|*a*sinA=2* |
| |BC|*a*sinC |
| 2 | | 2 | |
∡C=180
o−∡A, sin(180
o−∡A)=sinA⇒
|AB|=2*|BC|
W ΔACB: z tw. cosinusów
a
2=(2|BC|)
2+|BC|
2−2*2|BC|
2*cos 120
o
108=7|BC|
2
| | 1 | |
PΔABC= |
| *2|BC|*|BC|*sin120o |
| | 2 | |
| | √3 | | 108 | | √3 | |
PΔABC=|BC|2* |
| = |
| * |
| |
| | 2 | | 7 | | 2 | |
P
ABCD=P
ΔACD+P
ΔACB
Dokoncz
3 lip 18:35
Mila:
To zadanie jest po partii materiału ze znajomością tw. sinusów ( to można tu ominąć) i tw.
cosinusów.
3 lip 18:39
Blue: a więc najpierw przerobię te twierdzenia, ale wydaje mi się to dziwne, bo to zadanie nie jest w
tym temacie
5 lip 10:11
Mila:
Rozwiązujesz zadania ze zbioru dla klasy II?
6 lip 15:47
Blue: tak, z książki dla klasy 2 , skąd wiesz?
6 lip 15:56
Blue: Nie rozumiem, jak Ty wyliczyłaś tą wysokość... dlaczego 6:2*3

6 lip 18:30
Mila:

To wiadomości z Δ równobocznego.
R=2r
h=3r
6 lip 18:38
Blue: No to teraz już wszystko jest jasne !

dzięki Mila, ale powiem Ci, że to zadanie jest
skomplikowane, idzie się w nim pogubić
9 lip 16:44
Mila:
Nie jest trudne, jeśli porozwiązujesz trochę zadań, to będzie wtedy łatwe dla Ciebie.
Z wysokością, to poziom GM.
W LO mało czasu poświęca się na zadania z planimetrii i dlatego zapomniałaś trochę zależności.
9 lip 19:34
H2O: Mógłby ktoś dokończyć to zadanie? Bardzo proszę
1 cze 23:44