alg
jakubs: Dobrać wartości parametru k i m, aby podane płaszczyzny przecinały się wzdłuż pewnej prostej:
x+ky=z−1=0
x+y+kz=m
kx+y+z=2
Wiem, że proste przecinające się w jakimś punkcie np. P przecinają się wzdłuż prostej
przechodzącej przez ten punkt. Z zastosowaniem tego w praktyce ciężej.
18 lut 22:04
Trivial: W pierwszej linijce masz unexpected = na końcu.
18 lut 22:21
jakubs: źle przepisałem
x+ky+z−1=0
18 lut 22:25
jakubs: ?
18 lut 22:46
Trivial:
Macierzowo (po zamianie kolejności równań):
k 1 1 x 2
1 k 1 * y = 1
1 1 k z m
A * u = b
Rozwiązanie ma zależeć od jednego parametru. Czyli rzędy macierzy A oraz [ A b ] muszą być
równe 2. (3 − 2 = 1)
Rząd macierzy A będzie mniejszy niż 3 dla det(A) = 0
det(A) = k
3 + 2 − 3k = (k−1)
2(k+2) = 0
Dla k = 1 mamy rank(A) = 1.
Dla k = −2 mamy rank(A) = 2.
Zatem
k = −2.
Macierz uzupełniona [ A b ] jest
−2 1 1 2
1 −2 1 1
1 1 −2 m
Aby rząd [ A b ] był 2 trzeba tak dobrać m żeby wektor b = [ 2 1 m ]
T był kombinacją liniową
wektorów a
2 = [ 1 −2 1 ]
T i a
3 = [ 1 1 −2 ]
T (albo dowolnej innej pary pierwszych 3
kolumn).
c
2a
2 + c
3a
3 = b
| | 1 | | | |
Zatem m = |
| (1 −2) | = −3. |
| | 3 | | |
18 lut 22:51
jakubs: Rozwiązanie ok rozumiem, ale dlaczego akurat ma to zależeć od jednego parametru ?
18 lut 23:07
Trivial:
Skoro mają się przecinać wzdłuż pewnej prostej, to rozwiązania dają się sparametryzować jednym
parametrem.
18 lut 23:09
jakubs: Dzięki !
18 lut 23:16
jakubs: zadanie 1:
http://zapodaj.net/eed84f1667e42.jpg.html
Pojawia się problem, bo nie wiem co zrobić z f(0,01)=(0,0,1)=(0,0,−1).
(x,y,z)=α(1,1,1)+β(0,1,1)+γ(0,0,1)
α=x
β=y−x
γ=z−y
f(x,y,z)=x(0,1,1)+(y−x)(i tutaj przez co mnożyć? bo mam dwie możliwości(0,0,1)lub (0,0,−1)
)+(z−y)(−1,−1,−1)
19 lut 16:14
jakubs: Alarm odwołany, okazało się, że powinno być f(0,01)=(0,0,−1)
19 lut 17:05
jakubs: Mam pytanie odnośnie ostatniej części 1 zadania a.
mam f(x,y,z)=(y−z,x+y−z,2x−z)
Macierz A odwzorowania f w bazach kanonicznych to będzie(wyznaczam z f(x,y,z)):
0 1 −1
1 1 −1
2 0 −1
Teraz żeby otrzymać macierz f−1 w bazach kanonicznych, muszę odwrócić macierz tak ?
20 lut 02:56
Qulka: logicznie wydaje się że tak.. praktyki jeszcze nie opanowałam
20 lut 03:23
20 lut 03:33
20 lut 03:43
jakubs: Tak tego nie ogarnę, muszę zrozumieć definicję macierzy przejścia
20 lut 03:57
Qulka: a to była gdzieś, parę dni temu ktoś pisał w którymś temacie poszukaj
20 lut 04:02
20 lut 04:04
jakubs: Tylko, czy zawsze będzie zachodzić to "Twoja macierz w nowej bazie ma postać P−1AP."
20 lut 04:11
20 lut 04:17
20 lut 04:18
jakubs: Chyba rozumiem

W sumie najprościej jest przy przejściu z baz kanonicznych do dowolnej bazy.
Gdy mam dwie bazy inne niż kanoniczne to stosuje "algorytm
Gray", aby wyznaczyć P macierz
przejścia z bazy 1 do 2 i dalej już tylko odwrócenie macierzy i mnożenie
20 lut 04:20
Qulka: brawo
20 lut 04:22
jakubs: To wracając do zadanka z 2:56, to jak odwrócę macierz to otrzymuję f−1 i od razu macierz
Mf−1
−1 1 0
−1 2 −1
−2 2 −1
20 lut 04:27
jakubs: A co do zadanka z 3:33, no to znaleźć tę macierz w bazie kanonicznej i wyznaczać f(x,y,z) ?
20 lut 04:33
Qulka: Ponieważ mnożenie macierzy odpowiada składaniu odwzorowań, więc odwracalność macierzy A jest
równoważna izomorficzności odwzorowania f. Ponadto macierz odwrotna A−1 do macierzy A jest
macierzą odwzorowania odwrotnego f−1.
20 lut 04:36
20 lut 04:36
jakubs: Oo ale fajne, dziękuję za linka, ale zajmę się nimi jak wstanę, czyli pewnie gdzieś po
południu, bo teraz oczy mi się zamykają.
Dziękuję za poświęcony mi czas

i dobrej nocy(choć już się powoli kończy)
Pani
życzę
20 lut 04:45
Qulka: powodzenia

i dziękuję ..oo faktycznie się kończy.. też czas spać
20 lut 04:56
jakubs: Wiem juz jak z odwzorowania zrobić macierz jego w danych bazach, ale jak w tym moim zadaniu z
3:33, wykrzesać odwzorowanie ?
20 lut 17:35
jakubs: Przejść z bazy B do kanonicznych i wyznaczać ?
20 lut 17:45