Myślnik oznaczają kreski ułamkowe
Sebastian : oblicz:
9
5 27
3
−−−−−− : −−−−−−−
128
2 16
4
Błagam o pomoc
18 lut 19:10
5-latek: 9=32
27=33
16=24
128=27
18 lut 19:13
Sebastian : No okej i co dalej
bo w odpowiedziach mam wynik 12
co mam dalej zrobić ?
18 lut 19:19
5-latek: No nie przesadzaj

Wisz co to jest dzielenie ?
Jesli 9=3
2 to 9
5=(3
2)
5= 3 do ktorej potegi ?
To samo 3
3=27 to 27
3= (3
3)
3= 3
ktotrej potegi?
To samo tez 128
2=(2
7)
2=
16
4=(2
4)
2=
Wzory na potegowanie znasz ?
18 lut 19:26
18 lut 19:34
5-latek: Pokaze na jednym przykladzie 95=(32)5=310 i tyle
nastepne Ty
18 lut 19:36
Sebastian : resztę już policzyłem ale ciągle nie mogę dojść do wyniku 12
27=33=(33)3=39
16=24=(24)4=216
128=27=(27)2=214
18 lut 19:43
5-latek: No to teraz tak
| 310 | | 216 | |
| * |
| = Terz poskracaj na krzyz |
| 214 | | 39 | |
18 lut 20:21