matematykaszkolna.pl
zadanko hmm: krótkie pytanko z prawdopodobieństwa: w pudełku znajdują się rozróżnialne kule:3 kule białe, 4 czarne i 5 niebieskich. wybieramy losowo trzy kule. oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia, że każda będzie w innym kolorze. moje pytanie brzmi:

nawias
12
nawias
nawias
3
nawias

− dlaczego omegę liczy się tutaj z dwumianu Newtona?
, gdy w ten sposób wyliczyłem

omegę to mi wychodzi, ale nie rozumiem. przecież tutaj są rozróżnialne kule..z góry dzięki
18 lut 17:57
Eve: a gdyby nie było słowa rozróznialne, to czy te kule mozna odróżnic?
18 lut 18:00
hmm: rozróznialny czyli możliwy do odróżnienia, w takim razie gdyby nie było tego słowa, to chyba nie? jak to się ma do użycia dwumianu Newtona w tym przypadku? jest jakis inny sposob na wyliczenie tej omegi? rozumiem ze wybieramy 3 kule z 12, ale dlaczego akurat w ten sposób?
18 lut 18:02
hmm: a zadaję pytanie bo sytuacja jest chyba taka sama jak tutaj https://matematykaszkolna.pl/forum/274775.html i cytuję: "Symbol Newtona mógłby być zastosowany, gdyby każda kula dała się odróżnić od innej. A tu mamy rozróżnialne, ale tylko ze względu na kolor − np. dwie zielone są nierozróżnialne. Popełniasz ten sam błąd, co większość.[...]"
18 lut 18:07
Frost: Widzę nawet mój post emotka Chodzi o to, że 3 kule białe możesz od siebie odróżnić ( w jakikolwiek wymyślony przez siebie sposób) więc masz 3 rozróżnialne białe 4 rozróżnialne czarne i 5 rozróżnialnych niebieskich więc łącznie 12 rozróżnialnych kul

nawias
12
nawias
nawias
3
nawias

Losujesz 3 kule z 12

18 lut 18:11
Eve: i tam masz odpowiedź, nie ma cechy odrózniające kule od siebie inaczej jak po kolorach, więc autor zadania, nadgorliwie dodał rozróżnialne
18 lut 18:14
hmm: czyli coś jakbym sobie przyjął, że jedna biała jest np. o promieniu 2r, druga 3r a trzecia 4r? KAŻDA KULA JEST INNA, zgadza się?
18 lut 18:15
hmm: tak czy nie?
18 lut 18:34