Wątpliwość prawdopodobieństwo
Frost: W pudełku znajdują się rozróżnialne kule: 5 niebieskich 4 czerwonych i 1 zielona. Losujemy
kolejno
dwa razy po jednej kupi. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia, że wylosowane kule są różnego
koloru jeśli losowanie odbywało się:
a) bez zwracania pierwszej wylosowanej kuli do pudełka
b) ze zwracaniem
Mam dylemat co do tego zadania. Mianowicie.
mamy 10 kul, więc Ω=10*9=90
A=5*5+4*6+9=58
b)Ω=10*10=100
B=58
dobrze?
| | | |
mam wątpliwości ponieważ nie wiem czy Ω nie można liczyć z symbolu | |
| | |
| | | |
dlaczego nie można liczyć z symbolu | a może trzeba? |
| | |
19 sty 17:45
J:
masz dobrze ... losujemy kolejno ... gdybyśmy losowali 2 kule na raz , kolejność nieistotna,
19 sty 17:50
PW: Symbol Newtona mógłby być zastosowany, gdyby każda kula dała się odróżnić od innej. A tu mamy
rozróżnialne, ale tylko ze względu na kolor − np. dwie zielone są nierozróżnialne.
Popełniasz ten sam błąd, co większość. Nie opisałeś przestrzeni zdarzeń elementarnych, a już
coś liczysz. Nawet nie wiadomo jak to ocenić.
19 sty 17:52
PW: Poprawka: Dwóch zielonych tam w ogóle nie ma.
Zaczynam mieć wątpliwości − co to znaczy "rozróżnialne"? Oprócz kolorów kule mają jeszcze
jakieś cechy (wielkość, numerki), które pozwalają odróżnić te jednego koloru między sobą?
19 sty 18:10
Frost: Rozróżnialne to pewnie mają tak jak mówisz inną wielkość albo numerek jakiś, w zadaniu nie
mamy informacji na ten temat.
19 sty 19:41
PW: Tutaj
274835 jest identyczne zadanie bez rozróżnialności kul (mówi się tylko o kolorach).
W zupełności wystarczy to do rozwiązania zadania. Tylko kolory odgrywają rolę w postawionym
pytaniu, po co więc konstrukcja przestrzeni Ω uwzględniająca "jeszcze coś"?
19 sty 22:04