kombinatoryka i rachunek prawdopodobienstwa
tosia: W worku znajdują się piłeczki. 4 białe ,5 pomarańczowych i jedna zielona. Staś wyjmuje losowo
jedna piłeczkę i nie zwracając jej losuje jeszcze jedna. oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia :
a) wylosowane piłeczki są różnych kolorów
19 sty 20:10
tosia: dobra, mam drzewkiem
19 sty 20:15
Dębol:
12 paź 19:41
Mila:

A− wylosowano 2 piłeczki o różnych kolorach
| | 4 | | 5 | | 4 | | 1 | | 5 | | 4 | | 5 | | 1 | |
P(A)= |
| * |
| + |
| * |
| + |
| * |
| + |
| * |
| + |
| | 10 | | 9 | | 10 | | 9 | | 10 | | 9 | | 10 | | 9 | |
| | 20+4+20+5+4+5 | | 58 | | 29 | |
= |
| = |
| = |
| |
| | 90 | | 90 | | 45 | |
II sposób
A'− wylosowano 2 piłeczki jednakowego koloru
| | 4 | | 3 | | 5 | | 4 | | 12+20 | | 32 | | 16 | |
P(A')= |
| * |
| + |
| * |
| = |
| = |
| = |
| |
| | 10 | | 9 | | 10 | | 9 | | 90 | | 90 | | 45 | |
12 paź 20:03
lolek: α
23 lut 22:23
lolek:

∫
23 lut 22:25