Oblicz wartośc parametru dla którego wartości są ujemne.
Radek02: Dla jakich wartości paramteru m rozwiązaniem układu równań jest para liczb ujemnych?
x−y=m−1
2x−y=3−m
w odpowiedziach wychodzi że m∊(2,+∞), mi natomiast że m∊(1/3,+∞).
Prosiłbym o rozwiązanie metodą wyznaczników.
18 lut 17:31
Eve:
dodajesz stronami i masz: −x=m−1−3+m
x=−2m+4=−2(m−2)<0, m−2>0, m>2
18 lut 17:41
Radek02: czy ktoś zajmuje się zadaniem? jeżeli nie, będę szukał pomocy dalej, a jeżeli jednak ktoś chce
pomóc niech da znać
18 lut 17:41
Eve: odejmujesz oczywiście
18 lut 17:41
Radek02: @Eve: Dzięki za odpowiedź.
Ale jak to zrobić za pomocą metody wyznaczników? Moje działania wskazują na to, że gdzieś
popełniam błąd.
18 lut 17:43
18 lut 17:46
18 lut 17:48
Radek02: @Ja: przeanalizowałem to, zresztą to właśnie przerabiam caly czas, mimo tego wynik wychodzi mi
inny niż powinien.
18 lut 17:48
Eve: w pierwszym mam błąd, det=−1+2
18 lut 17:50
Radek02: @Eve: chyba inaczej wykorzystujemy tą metodę... link, który podał Ja dokładnie wskazuje na to,
że w tej metodzie wykorzstuje się parametry przy x i y. Ty w pierwszym nawiasie masz 1 i
dwójkę, powinno być(chyba) tak:
|1 −1|
W= | |
|2 −1|
18 lut 17:52
Eve: tak, poprawiłam 17.50
18 lut 17:54
Radek02: @Eve: Zobaczyłem po wysłaniu wiadomości

. Pozwolę sobie rozrysować całość:
|1 −1|
W= | | =−1+2 => 1
|2 −1|
|m−1 −1|
Wx=| | => −m+1+3+m=4
|3−m −1|
|1 m−1|
Wy=| |=> 1−3m
|2 3−m|
Dalej; x wychodzi równe cztery, natomiast y to 1−3m. Warunek, że 4<0 jest sprzeczny, a z 1−3m
wychodzi, że m jest większy od 1/3. I co tutaj robię źle?
18 lut 18:01
Eve: 17.48 − spójrz na znaki
18 lut 18:11
Radek02: −(m−1)−(3−m)*(−1)= −m+1+3−m <−− czyli taki ostateczny wynik tego zawikłania?
I skąd w pierwszym det jest:
1 2
2 −1
skoro powinno być
1 −1
2 −1
?
18 lut 18:15
Eve: pisałam, że mój błąd, ty masz dobrze det = 1
18 lut 18:16
Radek02: Eve, dzięki serdeczne za poświęcenie mi 45 minut czasu! Kiedyś w jakiś sposób będę musiał się
odwdzięczyć
18 lut 18:18
Eve: nmzc, po to tu jestem
18 lut 18:18