Tożsamość trygonometryczna
Piotrek: Jak sie zabrac za taką tożsamosć?
cos2(x+y)−cos2(x−y)=−sin2xsin2y
18 lut 12:08
J:
skorzystaj ze wzoru: a2 − b2 = (a+b)(a−b) ... i potem wzory na sumę i różnicę cosinusów
18 lut 12:09
Janek191::
Skorzystać z wzorów na:
cos ( x + y) i cos ( x − y )
a później podnieść do kwadratu
18 lut 12:10
18 lut 12:15
Piotrek: Totalnie nie wiem w jaki sposób mam zastosować ten wzór skróconego mnożenia
18 lut 12:31
J:
popatrz do linku, tam jest identyczny przykład , tylko ze sinusem
18 lut 12:34
Piotrek: Nie widze tego w żaden sposób to talna pustka w mojej głowie

jedyne co wymyslilem to cos
takiego:
cos
2(x+y)−cos
2(x−y)=cos
2x+cos
2y−(cosx+cosy)(cosx−cosy)=
| | x+y | | x−y | | x+y | | x−y | |
=cos2x+cos2y−(2cos |
| cos |
| )(−2sin |
| sin |
| )=? |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
18 lut 13:46
Piotrek: UP
19 lut 17:02
Piotrek: pomoże ktos?
19 lut 18:22