zadanie
Blue: Udowodnij poniższą równość
sin
2x−sin
2y = sin(x+y)sin(x−y)
17 lut 13:40
J:
spróbuj skorzystać z: sin2x − sin2y= (sinx + siny)(sinx − siny)
17 lut 13:44
Blue: jak proponujesz to wykorzystać?
17 lut 13:54
J:
podstaw wzory na sumę i róznicę sinusów
17 lut 13:54
Saizou :
powymnażaj i zwiń inaczej
17 lut 13:55
J:
w otrzymanym iloczynie zmień kolejność czynników i zwiń do funkcji kąta podwojonego ...
17 lut 13:57
J:
| | x+y | | x+y | |
2 sin |
| cos |
| = sin(x+y)  |
| | 2 | | 2 | |
17 lut 13:58
Blue: Już mam, dziękuję, J, przy cosinusie powinieneś mieć x−y we wzorze
17 lut 14:04
J:
to już jest po zamianie kolejności .. aby zwinąć
17 lut 14:08
Kacper:
17 lut 19:18
17 lut 19:58