trygonometria
Adrian: Przedstaw dane wyrażenie w postaci iloczynu
a ) sinx + cosx
b) sin2x − sin2y
Jakieś wskazówki ?
15 lut 17:41
Eve:
b) wzór skróconego mnożenia
15 lut 17:42
Eve:
a) jest wzór
15 lut 17:43
Mila:
a)
| | π | | x+π2−x | | x−π2+x | |
sinx+sin( |
| −x)=2*sin |
| *cos |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
dokończ
15 lut 17:45
Eta:
15 lut 17:46
Adrian: # MIla
Własnie nie wiem jak dokończyć

nie ogarniam tego..
15 lut 18:12
Mila:
W licznikach zredukuj.
15 lut 18:14
Adrian: | | π | | π | |
no otrzymam 2sinπ*cos(x− |
| ) a ma być √2cos( |
| −x) |
| | 2 | | 4 | |
15 lut 18:24
Mila:
Oj, źle to liczysz :
......
| | π | | π | | √2 | | π | |
=2sin( |
| )*cos(x− |
| )=2* |
| *cos(x− |
| )= |
| | 4 | | 4 | | 2 | | 4 | |
| | π | |
=√2cos( |
| −x) bo cosinus jest funkcją parzystą⇔cosx=cos(−x) |
| | 4 | |
15 lut 18:30
Adrian: Dziekuję

a podpunkt B ?
rozbijam to na :
(sinx−siny)(sinx + siny ) Jednak po podstawieniu we wzory an sumę sinusów nic nie otrzymuję (
sensownego )
| | x−y | | x+y | | x−y | | x+y | |
4sin |
| sin |
| cos |
| cos |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
a ma wyjść :
sin(x+y)sin(x−y)
16 lut 17:17
Adrian: ?
16 lut 17:47
Mila:
Jest wzór :
2*sinx*cosx=sin(2x)
Dlatego:
| | x−y | | x−y | | x+y | | x+y | |
(2*sin |
| *cos |
| )*(2*sin |
| *cos |
| )= |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
=sin(x−y)*sin(x+y)
17 lut 19:13