funkcja liniowa
xxx: błąd w podręczniku albo ja źle myśle? pomoże ktoś?
Wskaż wzór funkcji liniowej, której wykres jest prostopadły do prostej k: 2y – 3x + 3 = 0:
w odpowiedziach jest, że y = − 23 x, a z moich obliczeń wynika, że jest to y = 13 + 3
bo współczynnik kierunkowy wychodzi mi 13...
czemu mi źle wychodzi?
17 lut 18:59
Eve:
| | 3 | | 3 | |
twoja prosta ma postać: y= |
| x− |
| |
| | 2 | | 2 | |
17 lut 19:00
17 lut 19:01
xxx: | | 3 | |
nie rozumiem skąd bierze się te |
| |
| | 2 | |
17 lut 19:05
Przemysław: Masz równanie ogólne, przekształcasz żeby po jednej stronie było "y", a po drugiej reszta
17 lut 19:06
Eve: przenieś wszystko oprócz wyrazu z y na lewo i podziel przez 2
17 lut 19:12
xxx: aaa...

już rozumiem

dziękuję bardzo
17 lut 19:12
Eve: przestaje mi sie to podobać
17 lut 19:13
Eve: to nie tu miał być mój ostatni wpis
17 lut 19:14
Metis: Eve kończysz z forum ?
17 lut 19:16
Eve: a chciałbyś?
17 lut 19:31
17 lut 19:31
Metis:
17 lut 19:38