ciągi
Licealista: oblicz róznicę ciągu i podaj wzór ogólny ciągu arytmetycznego (an):
a1 = −4 ; a4 =5
17 lut 18:58
Eve:
a4=a1+3r licz
17 lut 18:59
Przemysław:
a4=a1+3r
3r=a4−a1
an=a1+(n−1)r
17 lut 19:00
Licealista: dlaczego 3r?
17 lut 19:00
Janek191::
a4 = a1 + 3 r
5 = − 4 + 3 r
3 r = 9
r = 3
====
an = a1 +(n −1)*r = − 4 + ( n −1)*3 = − 4 + 3 n − 3 = 3 n − 7
an = 3 n − 7
=========
17 lut 19:00
Janek191::
a4 = a1 + 3 r
5 = − 4 + 3 r
3 r = 9
r = 3
====
an = a1 +(n −1)*r = − 4 + ( n −1)*3 = − 4 + 3 n − 3 = 3 n − 7
an = 3 n − 7
=========
17 lut 19:00
Licealista: DZIĘKI zrozumiałem to
17 lut 19:01
Eve: przestaje mi sie to podobać
17 lut 19:14
Bogdan:
Można się zniechęcić do matematyki widząc tyle rachunków w prostym zadaniu.
| | 5 + 4 | |
r = |
| = 3 i an = 5 + 3(n − 4) = 3n − 7 |
| | 4 − 1 | |
17 lut 19:47